Analyysi: Trumpin tappiota merkittävämpää on Rubion komea kannatus Iowassa

Yhdysvaltain republikaanien ehdokaskisassa Iowassa ykkössijasta kamppaili kaksi änkyrää. Näiden takaa hiipi palkintosijalle floridalainen, jolle povataan loppupeleissä ruusuista tulevaisuutta, kirjoittaa Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

USA:n presidentinvaali
Reijo Lindroos
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Piskuinen Iowa on jälleen puhunut.

1970-luvun alkupuolelta lähtien Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiksi pyrkivistä on ensimmäisenä äänestetty Iowassa. Runsaan kolmen miljoonan asukkaan Iowa ei millään mittareilla edusta Yhdysvaltoja pienoiskoossa, mutta mediasirkus ensimmäisenä äänestävässä osavaltiossa oli mittava.

*Iowan esivaalien voittaja on harvoin *tulluksi valituksi koko maan presidentiksi. Viime aikoina tästä säännöstä on kuitenkin poikettu merkittävästi.

Vuonna 2000 George W. Bush voitti Iowan, ja saman vuoden lopulla hänet pitkällisen ääntenlaskentajupakan jälkeen valittiin presidentiksi.

Vuonna 2008 puolestaan demokraattien esivaalit voitti Iowassa yllättäen ensimmäisen kauden senaattori Barack Obama. Selvänä ennakkosuosikkina demokraattien kisaan lähtenyt Hillary Clinton joutui lopulta pitkän esivaaliväännön jälkeen tunnustamaan Obaman voittajaksi. Marraskuun 2008 presidentinvaaleissa Obama löi selvästi vastaehdokkaansa John McCainin.

*Tämän vuoden esivaaleissa *kaikki huomio on keskittynyt Donald Trumpiin, joka on onnistunut keräämään vaalitilaisuuksiinsa mahtavat yleisöt. Trump vetoaa ennen muuta vihaisiin amerikkalaisiin, joiden mielestä yhteiskunnan perinteiset arvot on heitetty romukoppaan.

Iowa osoitti, että tuon tyytymättömän väen houkutteleminen äänestämään ei ole helppoa. Iowan republikaaneista kaksi kolmesta on evankelisia, uskovaisia ihmisiä.

Tähän äänestäjäryhmään vetosi kahdesti eronnutta Trumpia paremmin teekutsuliikkeen perustaja ja vankka konservatiivi Ted Cruz. Hänellä on Trumpista poiketen myös näyttöä Washingtonin vallanpitäjien kurittamisesta: Obaman terveydenhoitouudistuksen kaatamiseen pyrkiessään Cruz sai koko valtiohallinnon suljettua pariksi viikoksi.

Trumpin tappio Cruzille Iowassa ei ollut suuri yllätys, mutta se osoitti mielipidetiedusteluja johtaneelle kiinteistömogulille että helppoa tietä Yhdysvaltain presidentiksi ei ole olemassa.

Republikaanien kisan suuri voittaja Iowassa oli Floridan senaattori Marco Rubio. Trump onnistui vain nipin napin ohittamaan Rubion Iowassa. Republikaanien puoluekoneisto valitsi Iowassa suosikikseen 44-vuotiaan Rubion. Tästä miehestä kuullaan vielä paljon.

Sen sijaan toinen floridalainen, Jeb Bush, on suurissa vaikeuksissa. Bushin dynastian kolmas presidentiksi pyrkivä sai Iowan vaalissa vain 3 prosenttia äänistä. Bushin kampanjakoneisto on pumpannut vaaleihin jo runsaat 140 miljoonaa dollaria, ja ensi tiistain New Hampshiren esivaali on Bushille näytön paikka.

*Rubiolle Iowan menestys avaa *republikaanien perinteisten tukijoiden rahahanoja. Cruz ja Trump ovat republikaaneja tukevalle liike-elämälle aivan liian arvaamattomia ehdokkaita. Rubio on näkemyksiltään oikeistolainen, mutta Cruzin ja Trumpin rinnalla hän vaikuttaa hyvinkin maltilliselta poliitikolta.

Demokraattien sisällä Iowassa oli paljon pelissä. Puoluekoneistolla on käytännössä vain yksi presidenttiehdokas, Hillary Clinton. Häntä vastassa on Bernie Sanders, joka viime vuoteen saakka ei ollut edes demokraattipuolueen jäsen vaan on toiminut Yhdysvaltain senaatissa sitoutumattomana.

Iowan tulos oli Clintonille torjuntavoitto. Sanders on kasvattanut suosiotaan mielipidetiedusteluissa vauhdilla ja muistot karvaasta tappiosta Obamalle Iowassa vuonna 2008 ovat nousseet painajaisena mieleen.

Clintonia tuki Iowan puolueäänestyksessä 49,8 prosenttia ja Sandersia 49,6 prosenttia äänestäneistä. Kampanjaväeltä pääsi helpotuksen huokaus, mutta tie tästä eteenpäinkään ei ole helppo. Ensi tiistaina on äänestysvuorossa New Hampshire, jossa Sandersin odotetaan voittavan Clintonin.

Siitä eteenpäin Clintonin kampanjakoneiston odotetaan jyräävän voimalla. Sanders ei valkoisena Vermontin miehenä vetoa etelävaltioiden demokraatteihin, joista huomattava osa on afroamerikkalaisia ja latinoja.

Clintonin paksulla kukkarolla varustettu kampanja voi siis katsoa luottamuksella tulevaisuuteen, kun helmikuu etenee ja lähestytään vaalien supertiistaita 1. maaliskuuta.

Kirjoittaja toimi Yleisradion Washingtonin kirjeenvaihtajana vuosina 1997-2002.