Samuli Edelmann opiskeli dekkarielokuvaa varten uudestaan venäjää

Opiskeluaikojen venäjän kielen taito oli jo ruosteessa, mutta kielenopettajien avulla Edelmann puhuu venäjää Viktor Kärppänä niin kuin pitääkin.

Viktor kärppä -kirjasarja
Samuli Edelmann.
Katja Oittinen / Yle

Mies ilman kotimaata, Venäjältä Suomeen muuttanut Viktor Kärppä, on Matti Röngän dekkareiden päähenkilö. Myös tv-sarjaksi ja elokuvaksi tehty Tappajan näköinen mies sai Samuli Edelmannin palaamaan kouluaikojen venäjän opiskeluihin Kärpän roolin myötä.

– En aikoinaan opiskellut venäjää kovin menestyksekkäästi, enkä osannut puhua kieltä. Olen kuullut kieltä paljon, kävin katsomassa venäläisiä elokuvia ja kuuntelin venäläistä musiikkia.

– Elokuvaa varten minulla oli venäjän kielen opettajat, ja luotin heidän palautteeseensa venäjän puhumisen onnistumisessa, Edelmann kertoo.

Elokuvaa varten näyttelijä vieraili ensimmäistä kertaa Venäjällä, kun kuvauksia oli viikon verran Moskovassa.

– En ollut ennen käynyt siellä – sehän on upean kuvauksellinen kaupunki, ja kuvakset siellä olivat mukavan jännittäviä.

Samuli Edelmann Viktor Kärppänä elokuvassa Tappajan näköinen mies.
Samuli Edelmannin näyttelemä Viktor Kärppä on mies ilman kotimaata.Jaana Rannikko

Samuli Edelmannin näyttelemä Viktor Kärppä on venäläissuomalainen pienyrittäjä, jota hänen menneisyytensä itänaapurista edelleen vainoaa.

– Hänessä on venäläistä melankoliaa, ja tietynlainen puhumattomuus osin suomalaisuuttakin. Hän kaipaa Sortavalaan lapsuuden muistoihin, mutta asuu perheensä kanssa Suomessa. Hän on kahden kulttuurin välissä.