1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Nuoret yrittäjät yhdistivät voimansa – vihdoin oma ryhmä Keski-Pohjanmaalle

Keski-Pohjanmaalla nuoret yrittäjät ovat joutuneet pärjäämään pitkälti omillaan, mutta nyt heille on perusteilla on ryhmä yrittäjäjärjestön alle. Muualla maassa vastaavanlaista toimintaa on ollut jo pidempään. Ennusteen mukaan Keski-Pohjanmaalla myös yrittäjiä eläköityy muuta maata nopeammin.

Kokkolan Easyfitin yrittäjä Anton Isaksson on lähtenyt mukaan Keski-Pohjanmaan Yrittäjänuoriin. Hän toivoo erityisesti verkostoitumista. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan Yrittäjänuoret kokoontui ensimmäisen kerran viikko sitten. Vielä alkumetreillä oleva nuorten yrittäjien ryhmä hakee tukea joukosta.

Uudelle yrittäjälle tie saattaa olla yksinäinen ja kuoppainen, sen on nähnyt myös kokkolalainen yrittäjä Marika Hollström. Hän aloitti Yrityspalvelu Hollströmin kymmenisen vuotta sitten. Yksi haaste oli jo se, että palkansaajan ajattelusta piti hypätä yrittäjäajatteluun.

– Muistan silloin, kun aloitin kymmenen vuotta sitten, ajatelleeni, että voi kun olisi samanikäisiä yrittäjiä, joiden kanssa voisi verkostoitua ja joiden kanssa pystyisi ideoimaan ja saamaan heiltä tukea. Paikallisyhdistyksissä on kumminkin suurin osa sellaisia vanhempia ns. konkareita, Hollström kertoo.

Marika Hollström lupautunut nuorten yrittäjien ryhmän veturiksi.

– Kyllä pääsyy on se, että valtakunnallisestihan nuoret yrittäjät toimivat, mutta Keski-Pohjanmaalta tämä toiminta on uupunut ihan täysin. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien jäsenenä on jo neljäsataa nuorta yrittäjää ja kuinka paljon on vielä sellaisia, jotka ovat järjestön ulkopuolella. Nuoret ovat tämän maan tulevaisuus, ja siksi nuoria pitää saada kasaan kovaa kyytiä.

Yrittäjät eläköityvät vauhdilla

Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä on noussut huoli tulevasta. Uusia yrittäjiä tarvitaan, sillä maakunnan yrittäjät eläköityvät kiihtyvällä tahdilla, nopeammin kuin muualla maassa.

– Keski-Pohjanmaalta eläköityy tulevaisuudessa eniten yrittäjiä ja totta kai me haluttaisiin pitää kiinni hyvistä, toimivista yrityksistä. Nykyistä enemmän tarvitaan mentoritoimintaa eli nuoret ja kokeneet yrittäjät saatetaan yhteen ja sitä kautta tapahtuu yrittäjävaihdoksia, kertoo yrittäjien järjestöpäällikkö Nina Niemi.

Nuoret yrittäjät toimivat somessa

Yrittäjäjärjestöt järjestävät yrittäjille koulutuksia ja tapahtumia, mutta ongelmana on usein se, etteivät ne tavoita nimenomaan nuoria yrittäjiä.

– Nuoret tahtovat jäädä pois tapahtumista, joita järjestetään. Ehkä kokeneemmat yrittäjät kokevat ne enemmän omakseen. Nyt haetaan uutta vauhtia nuorille, että saataisiin heidät mukaan, Nina Niemi sanoo.

Yrittäjä Marika Hollström jatkaa:

– Varmasti nuorten yrittäjien aika on kortilla ja toinen asia on se, että nuoret eivät liiku. Ollaan enemmänkin somessa ja netissä, aina ei tarvitse olla fyysisesti paikan päällä.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjänuoret kokoontuu seuraavan kerran torstaina linjaamaan tavoitteita tälle vuodelle. Nyky-yrittäjää kiinnostaa nimenomaan se, miten bisnestä saa kasvatettua.

– Yksi yrittäjien kiinnostuksen kohde on verkostoituminen – jo ihan sekin, että samassa tilanteessa olevat yrittäjät ovat samanhenkisiä. Myös se kiinnostaa, miten bisnestä saa lisää ja mistä myyntiä saa lisää, Hollström sanoo.