yle.fi-etusivu

Kahvilayrittäjä julisti läppärivapaan viikonlopun: "Voi vaikka tutustua uusiin ihmisiin"

Omppu-logon kajossa istuvat etätyöläiset ja freelancerit ovat tuttu näky kahviloiden lasi-ikkunoiden takana. Suurin osa kahviloista toivottaa asiakaskunnan lämpimästi tervetulleeksi. Karhupuiston laidalla Kalliossa kahvilaa pyörittävä Mikko Autio päätti kuitenkin kieltää tietokoneet viikonloppuisin.

Kotimaa
Kahvilayrittäjä Mikko Autio Bear Park Cafen tiskin takana Kalliossa
Yrittäjä Mikko Autio haluaa kannustaa kahvilansa asiakkaita tutustumaan toisiinsa. Tunnelma hänen mielestään kärsii, jos paikalla on vain yksinäisiä puurtajia.Katriina Kettunen / Yle

Päätös kypsyi joulun alla. Oli pyhäpäivä ja moni asiakas kääntyi ovelta, kun katsoi, että pöydissä oli täyttä.

– Aina ei kehtaa mennä sanomaan, että voisitko siirtää tuon takkisi tuonne naulakkoon ja annatko paikkaa, yrittäjä Mikko Autio huokaa.

Piskuisessa Bear Park Cafessa on vain kahdeksan pöytää. Joskus viisikin on ollut varattuna yhdelle läppärille, laukulle ja takille. Erityisesti tämä kismitti Autiota sunnuntaisin, joka olisi "erinomainen kahvittelu- ja seurustelupäivä".

Hän päätti julistaa viikonloput läppärivapaiksi.

– Takaan asiakkaille oikean irtioton arjesta. Tarjoan tilaisuuden nauttia kahvilan herkkuja, mahdollisuuden tavata tuttuja, kuunnella hyvää musiikkia, aistia tunnelmaa ja jopa – hetken tutustua uusiin ihmisiin! Tai sitten voi vain tarkkailla sitä omaa elämää, Autio kuvailee.

Hän on nähnyt myös Berliinissä ja Münchenissä kahviloita, joissa kehotetaan säästämään netinkäyttö arkeen.

Taustalla on myös bisneslogiikka. Näin sitä kuvailee Autio: ihmiset, jotka tulevat kahville ja ystävien kanssa seurustelemaan, tapaavat latoa pöytään myös kakkua ja pullaa ja hakea santsikupillisia. Taulukkolaskentaan tai nettipuheluihin uppoutunut etätyöläinen edistää usein enemmän omaa liiketoimintaansa kuin kahvilayrittäjän bisnestä.

Aution linja on vastakkainen kuin muualla kaupungissa. Esimerkiksi kirjastot muokkaavat tilojaan etätöitä tekeville.

Koirat ja opiskelijat tervetulleita

Summamutikassa valitut kaksi verrokkikahvilaa toivottavat läppärikansan tervetulleeksi. Bear Park Cafeta lähes vastapäätä sijaitsee A-oikeuksin varusteltu Bergga. Asiakaskunnasta suuri osa on etätyöläisiä ja opiskelijoita. Nettisivuilla kerrotaan, että myös koirat ovat tervetulleita.

Teitä ei harmita, jos yhden laten voimin kahvilassa istutaan tuntikaupalla?

Mä oon nyt varmaan se paska jätkä, mutta taas joidenkin mielestä hyvä ja cool.

Mikko Autio, kahvilayrittäjä

_– _Ei se yleensä mene sillä tavalla. Kyllä he (etätyöläiset) yleensä ostavat enemmän. Ainakin meidän kanta-asiakkaat ottavat hienosti huomioon sen, ettei mene yhdellä latella ja monta tuntia kerrallaan, Berggasta kommentoidaan.

Café Esplanad Helsingin ydinkeskustassa ei sen enempää rajoita kahvilassa työskentelyä. Kahvilatyöntekijä Martta kertoo, että jotkut asiakkaat saapuvat aamulla, ostavat kahvin ja jäävät koko päiväksi.

Pöytätila loppuu Café Esplanadissa harvoin kesken, sillä yläkerran täyttyessä alakerta voidaan ottaa käyttöön. Pistorasioita on myös ripoteltu sinne tänne työntekoa helpottamaan.

"Etätyöstä on tehty hittituote"

Mikko Autio painottaa, ettei hän suinkaan ole "suivaantunut" ilmaista toimistotilaa etsiviin tietotyöläisiin. Todellisuus vain on toinen suurissa, monikansallisissa kahviloissa ja pienissä yrittäjävetoisissa paikoissa.

Bear Park Cafe Kulmakahvio Kalliossa
Bear Park Cafe avasi Agricolankadun ja Kaarlenkadun kulmassa syksyllä 2009.Katriina Kettunen / Yle

Arkisin saa töitä tehdä myös Bear Park Cafessa läppärin ääressä.

– Tuntuu, että tästä on tehty sellainen hittituote tästä etätyöstä. Se on ihan loistojuttu, mutta joku hetki pitää myös pyhittää ja antaa tilaa muille.

Kahvilan avaaminen oli Aution pitkäaikainen unelma. Ensin hän ryhtyi Karhupuiston lippakioskin yrittäjäksi, kahvio puiston laidalla avasi ovensa seitsemän vuotta sitten. A-oikeuksia ei ole, vaan myynnissä on alkoholittomia juomia ja paikallisten leipomoiden tuotteita.

– Mä oon nyt varmaan se paska jätkä, mutta taas joidenkin mielestä hyvä ja cool, kun olen uskaltanut ottaa tämän (viikonlopun läppärikiellon käyttöön).