Elintärkeitä toimintoja ei tule perustaa yhden kortin varaan – ei etenkään SIM-kortin

Viestintäviraston asiantuntijan mukaan kaupallista matkapuhelinverkkoa hyödynnetään jo liian laajasti. Kriittiset toimijat, kuten sairaalat ja poliisi, eivät voi jättää kaikkea matkapuhelinverkon varaan.

Kotimaa
Miehen kädessä iPhone 6 Plus.
Henrietta Hassinen / Yle

Viestintäviraston johtavan asiantuntija Ari Karppasen mukaan monet kriittiset toimijat tukeutuvat matkapuhelinverkkoon, vaikka se ei kata täysin niiden toimintatarpeita.

– Siitä on tullut tämmöinen yleistyökalu vähän kaikille toimijoille, ja se ei välttämättä sellaisenaan riitä ihan kaikille toimijoille.

Karppanen muistuttaa, ettei mikään tekniikka tai kone ole vikaantumaton, joten elintärkeitä toimintoja ei tulisi laittaa yhden operaattorin kortin varaan.

– Yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot, kuten poliisi, palokunta ja sosiaali- ja terveystoimi, joissa pitää hetkestä ja tilanteesta riippumatta pystyä kommunikoimaan asiakkaan tai kollegoiden kanssa, niin siihen se ei mielestäni täysin riitä, Karppanen sanoo.

– Tavalliselle kansalaiselle ja ei-kriittiseen yritystoimintaan se hyvin pitkälle riittää.

"Keskustelua kaivataan"

Karppasen mukaan poliisin, palokunnan ja sosiaali- ja terveystoimijoiden olisi hyvä pohtia usean tekniikan hyödyntämistä.

– Aina voi hankkia liittymät kaikilta operaattoreilta, ainakin keskeisille avainhenkilöille. Tai sitten sellaiset puhelimet, joissa on paikat useammalle kortille, Karppanen kertoo helpoimmista keinoista.

TTY:n professori Jukka Lempiäinen totesi maanantaina, että yhteiskunta tuudittautuu liiaksi kaupallisen matkapuhelinverkon varaan. Lempiäinen peräsi myös selvitysryhmää miettimään, miten yhteiskunnan kriittiset toiminnot turvataan häiriöiden varalta.

– En tiedä tarvitaanko uutta työryhmää, mutta kyllä jotain tämän tyyppistä on hyvä viedä eteenpäin, Karppanen toteaa.