Kansanedustajat rajoittaisivat sähkön hinnankorotuksia

Yle Tampereen pikakyselyyn vastanneet kansanedustajat esittävät esimerkiksi energiaviraston hoitamaa valvontaa. Kohtuullinen hinnankorotus on monen mielestä enintään 10 prosenttia vuodessa.

kansanedustajat
EDUSKUNTASALI
Yle

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan tariffikorotukset ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Aiemmin Fortumin omistaman sähköverkkoyhtiön myynti pääosin ulkomaille oli jo lähes unohtunut, kunnes melkein 30 prosentin taksa- ja yli 40 prosentin kuukausimaksukorotukset tulivat julki.

Asia herätti ihmetystä etenkin siksi, että toissa vuonna Carunan liiketoiminta keräsi voittoa noin 50 miljoonaa euroa. Yhteisöveroa Caruna maksoi tästä 1,6 prosenttia.

Katto vaaditaan, mutta millainen?

Myös poliitikot ovat kiinnittäneet huomiota asiaan. Yle Tampere kartoitti pirkanmaalaisten kansanedustajien näkemystä tilanteesta sähköpostikyselyllä. Tiedustelimme kahta asiaa:

Pitäisikö sähkön siirtohintojen korotuksille säätää selkeä, kuluttajalle ymmärrettävä katto?

Miten suuri prosenttikorotus vuositasolla enintään olisi kohtuullinen?

Vastausaikaa oli tiistain puolesta päivästä kello 16:en. Alueen 19 kansanedustajasta vastasi tässä ajassa 13 ja yksi vielä ennen jutun valmistumista. Kaikki kannattivat ainakin jonkinlaista kattoa sähkön siirtohinnoille, joita siis ei voi kilpailuttaa, toisin kuin sähkön kulutusmaksua.

Keinoista oli kuitenkin monta näkemystä. Harri Jaskari (kok.), Satu Hassi (vihr.) ja Pia Viitanen (sd.) arvioivat, että energiamarkkinaviraston valvonta voisi olla paras keino. Anna Kontula (vas.) katsoo, että hintakatto on vain osaratkaisu. Yhtiön aggressiiviseen verosuunnitteluun se ei vaikuta.

Huoltovarmuuteen kiinnittävät huomiota mm. Tiina Elovaara (ps.) ja Martti Mölsä (ps.). Molemmat pohtivat, oliko ulkomaille myynti yleensäkään järkevää. Sanna Marin (sd.) on sitä mieltä, että sähköverkkojen ja muun keskeisen infrastruktuurin pitäisi olla kansallisessa omistuksessa.

Kipuraja kulkee usein 10 prosentissa

Entä montako prosenttia vuodessa siirtohintaa saisi enintään korottaa? 10 prosenttia tarjosivat ylärajaksi ainakin Olli-Poika Parviainen (vihr.), Sanna Marin, Harri Jaskari ja Pia Viitanen.

Muutamasta prosentista puhuvat Jukka Gustafsson (sd.) ja Pertti Hakanen (kesk.). Tiina Elovaara vetäisi rajan 5 prosenttiin.

Myös yleiseen kustannustason nousuun kytketty korotusraja saa tukea. Indeksimallin puolelle ilmoittautuivat mm. Anna Kontula, Pertti Hakanen, Satu Hassi ja Sari Tanus (kd.).

Pirkanmaan kansanedustajien kommenteissa nousi varsin yleisesti esille huoli näin keskeisen toiminnan joutumisesta ulkomaiseen omistukseen. Moni tahtoo myös, että työ- ja elinkeinoministeriö selvittää nyt hintavalvonnan mahdollisuudet perusteellisesti.

Monet kansanedustajat kiinnittivät huomiota siihen tosiseikkaan, että verkon toimintavarmuuden ylläpito ja parantaminen maksaa. Kustannuksia ei kuitenkaan toivota yhdellä rysäyksellä kuluttajalle, jonka on käytännössä pakko ostaa sähköä.