1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kuumehoureiden synty on tuntematon – eivät jätä jälkiä keskushermostoon

Kuumehoureilu ja painajaiset ovat monelle ahdistava kokemus, joita ei kannata kuitenkaan lääkitä unilääkkeillä.

Kuva: Yle

Korkea kuume aiheuttaa usein erilaisia sekavuustiloja varsinkin lapsilla. Kuumeessa unet saattavat muuttua jopa ahdistaviksi ja kovassa kuumeessa saattaa nähdä jopa näkyjä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrian vastuualueen johtajan, psykiatrian erikoislääkärin Kirsi-Maria Haapasalo-Pesun mukaan kuumehoureiden aiheuttajaa ei kuitenkaan tiedetä. Helpottava tieto on se, että kuumeen ei ole todettu vaurioittavan keskushermostoa.

– Kuumeen asetuttua houreet jäävät normaalisti pois, eikä se ole jättänyt jälkeä keskushermostoon, Haapasalo-Pesu kertoo.

Mieluummin lääkitsen kuumetta kuin unta.

Psykiatrian erikoislääkäri Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu

Usein kuumeeseen liittyy myös useaan kertaan nähtävät painajaiset. Pahoista painajaisista kärsivän kuumepotilaan ei kuitenkaan kannata lääkitä itseään esimerkiksi unilääkkeillä.

– Mieluummin tällaisessä tapauksessa lääkitsen kuumetta kuin unta, Haapasalo-Pesu toteaa.

Infektio mahdollinen sekavuustilan aiheuttaja

Kirsi-Maria Haapasalo-Pesun mukaan joskus pelkkä infektio voi aiheuttaa potilaassa sekavuutta. Taudeista etenkin virtsatietulehdus tiedetään sairaudeksi, joka saattaa aiheuttaa myös sekavuutta varsinkin vanhemmilla ihmisillä.

– Jos vanhus tulee yhtäkkisesti sekavasti, niin usein selvitetään infektion mahdollisuutta. Tällöin sekavuuteen eivät psykolääkkeet auta.