Koe uusi yle.fi

Kuumehoureiden synty on tuntematon – eivät jätä jälkiä keskushermostoon

Kuumehoureilu ja painajaiset ovat monelle ahdistava kokemus, joita ei kannata kuitenkaan lääkitä unilääkkeillä.

terveys
pelko painajainen
Yle

Korkea kuume aiheuttaa usein erilaisia sekavuustiloja varsinkin lapsilla. Kuumeessa unet saattavat muuttua jopa ahdistaviksi ja kovassa kuumeessa saattaa nähdä jopa näkyjä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrian vastuualueen johtajan, psykiatrian erikoislääkärin Kirsi-Maria Haapasalo-Pesun mukaan kuumehoureiden aiheuttajaa ei kuitenkaan tiedetä. Helpottava tieto on se, että kuumeen ei ole todettu vaurioittavan keskushermostoa.

– Kuumeen asetuttua houreet jäävät normaalisti pois, eikä se ole jättänyt jälkeä keskushermostoon, Haapasalo-Pesu kertoo.

Mieluummin lääkitsen kuumetta kuin unta.

Psykiatrian erikoislääkäri Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu

Usein kuumeeseen liittyy myös useaan kertaan nähtävät painajaiset. Pahoista painajaisista kärsivän kuumepotilaan ei kuitenkaan kannata lääkitä itseään esimerkiksi unilääkkeillä.

– Mieluummin tällaisessä tapauksessa lääkitsen kuumetta kuin unta, Haapasalo-Pesu toteaa.

Infektio mahdollinen sekavuustilan aiheuttaja

Kirsi-Maria Haapasalo-Pesun mukaan joskus pelkkä infektio voi aiheuttaa potilaassa sekavuutta. Taudeista etenkin virtsatietulehdus tiedetään sairaudeksi, joka saattaa aiheuttaa myös sekavuutta varsinkin vanhemmilla ihmisillä.

– Jos vanhus tulee yhtäkkisesti sekavasti, niin usein selvitetään infektion mahdollisuutta. Tällöin sekavuuteen eivät psykolääkkeet auta.