Saimaannorpan suojelualue laajenee – osakaskuntia suostutellaan lisärajoituksiin vapaaehtoisin sopimuksin

Norpalle kolattiin tiistaina apukinoksia Saimaan Pihlajavedellä. WWF:n mukaan verkkokalastuskiellon kestoa olisi pitänyt jatkaa heinäkuun loppuun asti.

Kotimaa
apukinos norpalle
Yle

Verkkokalastuksen vapaaehtoinen kieltoalue on laajenemassa tänä keväänä Saimaalla lähes neljänneksellä norppien elinalueiden laajentuessa. Vapaaehtoisia suojelualueita laajennetaan 2600 neliökilometriin, kun aiemmat kaksi erillistä rajoitusaluetta yhdistetään yhdeksi suuremmaksi.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kannustaa vesialueen omistajia tekemään sopimuksia kalastusrajoituksista saimaannorpan suojelemiseksi aiempaa laajemmalle alueelle. Sopimusten tarjoaminen kalaveden omistajille on alkanut tiistaina.

– Sopimalla vesialueiden omistajat saa korvauksen. Tarkoitus on että kalastusrajoitusaika säilyy ennallaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen.

Vapaaehtoisista rajoituksista kieltäytyvien osakaskuntien varalle valmisteilla on asetus, jolla kalastusrajoitukset saadaan tarvittaessa voimaan.

Muikkuverkot sallitaan jatkossa

WWF kritisoi sitä, että kesän verkkokalastuskieltoa ei jatkettu pidempään. WWF olisi toivonut, että kalastuskielto jatkuisi heinäkuun loppuun asti.

– Nyt kymmenet ja kymmenet ihmiset tekevät aktiivisesti työtä vapaaehtoisperiaatteella auttaakseen norppaperheitä. On vaarana, että työn tulos valuu hukkaan, jos kinosten avulla henkiin jäävät kuutit hukkuvat verkkoihin heinäkuussa, sanoo suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF Suomesta.

Ministeriössä sorvattu ratkaisu on kompromissi, jonka toivotaan tyydyttävän niin vapaampaa kalastusta toivovat kuin tiukempaa suojelua vaativat.

– Eihän kenenkään ole pakko lähteä verkkoja laskemaan heinäkuun alusta, totta kai jokainen kalastaja voi miettiä, milloin lähtee verkoille, huomauttaa Tiilikainen.

Jatkossa sallittaisiin kuitenkin muikkujen verkkopyynti rajoitusaikana huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun kieltoalueilla.