Talousrikokset ponkaisivat hurjaan nousuun Länsi-Uudellamaalla – "Poikkeuksellista"

Poliisipäällikkö Jari Liukku ei osaa kertoa selkeätä syytä rikosten määrän kasvuun. Hän kuitenkin arvelee, että ainakin väestön ja yritystoiminnan keskittyminen pääkaupunkiseudulle selittää kasvua.

Kotimaa
Poliisi
Marjukka Talvitie / Yle

Talousrikollisuudesta näyttää tulleen yhä suurempi päänvaiva Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle.

Tiistaina julkaistun vuosiraportin mukaan poliisilaitoksessa tutkittavana olevien talousrikosten määrä kasvoi viime vuonna yli 52 prosenttia edellisvuodesta.

Poliisilaitoksen talousrikosyksikkö tutki viime vuonna etenkin verorikoksia ja kirjanpitorikoksia.

Poliisin mukaan kehityssuunta oli Länsi-Uudenmaan alueella poikkeuksellinen, koska valtakunnallisesti tarkasteltuna poliisille ilmoitettujen talousrikosten määrä laski koko maassa runsaalla prosentilla.

Poliisipäällikkö Jari Liukku ei osaa kertoa selkeätä syytä rikosten määrän hurjaan nousuun. Hän kuitenkin arvelee, että ainakin väestön ja yritystoiminnan keskittyminen pääkaupunkiseudulle selittää kasvua.

– Kun volyymi on suurempi, niin siihen sisältyy riski, että mukana on myös enemmän rikollista toimintaa.

Talousrikosten paljastumiseen ei vaikuttanut Liukun mukaan edes se, että Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle oli osoitettu viime vuonna erityisrahaa talousrikosten tutkintaan.

– Se ei selitä yksin rikosten määrän kasvua, vaan kyllä se selittyy etupäässä muilla tekijöillä. Lisäresurssit liittyvät vain meidän toiminnan tehokkuuteen; saamme tutkittua jutut nopeammin ja entistä reaaliaikaisemmin.

Liukku ei näe, että talousrikosten määrä jatkaisi enää nousuaan.

– Talousrikosten määrä on noussut nyt tietylle tasolle, enkä usko tänä vuonna tulee välttämättä samanlaista tilastopiikkiä.