yle.fi-etusivu

Näin EU aikoo tukkia terroristien rahahanat

Euroopan komissio esittää tänään toimintasuunnitelman, jolla on tarkoitus vaikeuttaa terrorismin rahoittamista. Rahaliikenteen rajoitukset ovat tasapainoilua perusoikeuksien ja turvallisuuden välillä.

talous
Ranskalaisia poliiseja Stade de France -stadionin edessä terrori-iskujen aikaan 19. marraskuuta 2015.
Ranskalaisia poliiseja Stade de France -stadionin edessä terrori-iskujen aikaan 19. marraskuuta 2015.Christophe Petit Tesson / EPA

Terroristien rahoituslähteiden pikainen tyrehdyttäminen nousi vahvasti EU-maiden yhteiselle agendalle viime vuoden Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Komission suunnitelmassaan tiistaina esittämät toimet tähtäävät terroristien jäljittämiseen rahaliikenteen avulla, varojen siirtämisen estämiseen ja terroristijärjestöjen käyttämien tulonlähteiden tuhoamiseen.

Rahavirtojen patoamiseen pyrkivät toimet lisäävät jäsenmaiden rahanpesun selvittelykeskusten valtuuksia ja velvoittavat rahoituslaitokset tarkistamaan asiakkaiden taustat nykyistä tarkemmin. Komissio pyrkisi myös valvomaan virtuaalirahan liikkeitä. Ehdotuksen mukaan virtuaalirahan vaihtaminen ei olisi enää anonyymiä, vaan myös virtuaalirahan vaihtoalustojen olisi jatkossa tunnistettava asiakkaansa.

Kauppa miehitetyiltä alueilta kuriin

Terroristien ensisijaisena tulonlähteenä komissio pitää laitonta kauppaa miehitetyiltä alueilta peräisin olevalla tavaralla. Siihen puututtaisiin vahvistamalla tulliviranomaisten valtuuksia ja antamalla teknistä tukea Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan maille, joista varastetut tavarat lähtevät liikkeelle.

Toimintasuunnitelmassa joudutaan tasapainoilemaan turvallisuuden ja perusoikeuksien välillä. Terroristien rahaliikennettä hankaloittavilla säädöksillä voi olla vaikutuksena myös kansalaisten ja yritysten toimintaan.

Osa komission esittämistä toimista astuisi voimaan välittömästi, toiset kevään aikana. Kaikki toimintasuunnitelman ehdotukset olisi toteutettava vuoden 2017 loppuun mennessä.