Koe uusi yle.fi

Kaskipuun laajennus yllätti työntekijät – ”Vireä ja mukava pöhinä päällä”

Kaskipuun uutinen investoida Viitasaaren tehtaaseen 12 miljoonaa yllätti täysin tehtaan työntekijät. Kaupunginjohtajan mukaan tehtaan valtava potentiaali oli kyllä tiedossa, mutta ”lottovoiton” suuruus yllätti silti. Kaskipuulla on jo nyt 30 työpaikkaa auki netissä ja tavoitteena on ikkunatuotannon lisäksi aloittaa valtakunnallinen myynti suoraan kuluttajille.

Kotimaa
Kaskipuun ikkunatehdas tuo Viitasaarelle noin100 työpaikkaa
Kaskipuun ikkunatehdas tuo Viitasaarelle noin100 työpaikkaaJani Ilola / Yle

Viitasaaren tehtaan pääluottamusmies Janne Palmroosin mukaan työnantajan uutinen oli mukava verrattuna vaikkapa sähkön siirtomaksujen korotusuutisiin.

– Tämä tuli tosi yllätyksenä kaikille työntekijöille ja nyt kaikki uhkuvat intoa. Iloisin fiiliksin ollaan ja tosi luottavaisina, että tästä se laajentuminen lähtee. Täällä on korkeat työttömyysluvut, nyt luultavasti saadaan niitäkin alemmas. Tämä on periaatteessa lottovoiton sivuosuma lähipitäjille, sillä nyt tarvitaan työntekijöitä, tiivistää Palmroos työntekijöiden tunnot.

Tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen suoramyynti kuluttajille.

Kimmo Pyörälä

Kaskipuun liiketoimintajohtaja Kimmo Pyörälä vahvistaa, että yhtiöllä on nyt vireä ja mukava pöhinä päällä.

– Meillä on jo 30 työpaikkaa tuolla netissä auki kuluttajamyyjien paikalle. Tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen suoramyynti kuluttajille. Se tuo runsaasti uusia työpaikkoja ympäri Suomen, sekä myynti- että asennustyötä ja siihen ympärille rakentuvaa työtä. Kysymys on saneerausliiketoiminnasta. Jokainen ikkuna ja ovi on yksilö, mittatilaustuotteita, joten meidän täytyy tuoda palvelu asiakkaan kotiin, linjaa Pyörälä.

Kaskipuussa nähdään, että ihmisten omaisuus on pääosin kiinteistöissä ja kodeissa. Yhtiö haluaa uusilla investoinneilla olla turvaamassa kotien kuntoa.

– Halutaan olla parantamassa talojen arvoa, käyttömukavuutta, turvallisuutta, energiatehokkuutta ja näihin miellä on hyvät ratkaisut, kertoo Pyörälä.

Ovitehtaan rinnalle Kaskipuu perustaa ikkunatehtaan.
Jani Ilola / Yle

Ikkunoita maailmalle

Kahdentoista miljoonan investointi on merkittävä Kaskipuulle, Viitasaarelle ja koko seutukunnalle. Yhtiöllä on tavoitteena kotimaan markkinoiden lisäksi kasvattaa vientiä merkittävästi.

– Projekti käynnistyy vaiheittain. Ovipuolen henkilöstö lisääntyy aluksi jonkin verran ja ikkunapuolella syksyllä vaiheittain. Aloitetaan 20-30 henkilöllä ja siitä se kasvaa, kun saadaan tuotantoa käyntiin, kertoo Kaskipuun Viitasaaren tehtaanjohtaja Timo Lehtinen.

Uusi ikkunatuotantolinja pyritään mahduttamaan nykysiin16.000 neliön tehdastiloihin ovituotannon yhteyteen. Lehtisen mukaan pieni varaus on rakentaa uuttakin tilaa, jos tarve vaatii.

Toivomme Viitasaarelle paluumuuttajia.

Timo Lehtinen

Kaksi vuotta sitten ikkunatehdas Fenestra ajautui konkurssiin Viitasaarella ja satoja työttömäksi. Entisen Fenestran tiloissa Kaskipuulla työskentelee nyt 42 entisiä fenestralaista.

– Fenestran jäljiltä löytyy vieläkin työtekijöitä, mutta hakua pitää laajentaa ja toivomme Viitasaarelle paluumuuttajia, jotta saataisiin käännettyä negatiivinen muuttovirta positiiviseksi. Järjestämme tulijoille omaa koulutusta ja mahdollisesti ulkopuolista koulutusta, lupaa Timo Lehtinen.

"Tehtaassa valtavasti potentiaalia"

Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen näkee, että työ on kaikki kaikessa ihmiselle ja sitä kautta olennainen osa kaupungin elinvoimaa ja palvelutarjontaa. Kinnunen kehuu, että Kaskipuu on heti alusta alkaen tehnyt erittäin määrätietoista työtä.

Erittäin analyyttistä ja eteenpäin menevää.

Janne Kinnunen

– Tehtaassa on tähän päivään saakkakin ollut kuutisenkymmentä henkilöä töissä. Yhtiön toiminta on ollut erittäin analyyttistä ja eteenpäin menevää. Tiedossa on ollut, että tässä tehtaassa on valtavasti potentiaalia, mutta näin suurta lottovoittoa ei ole uskaltanut edes toivoa, iloitsee kaupunginjohtaja Kinnunen.

Kaskipuu luo uudella tehtaalla ja strategialla yhteensä jopa 200 työpaikkaa, joista Viitasaaren osuus on sata. Kaupungin rooliksi jää huolehtia osaavan työvoiman saannista, koulutuksen turvaamisesta ja asunnoista.

– Meidän tehtävä on järjestää asumisenmahdollisuuksia, muun muassa vuokra-asuntoja riittävästi. Toisaalta seuraavassa kaupunginhallituksessa lähtee ranta-asemakaavan kaavoitus käyntiin eli luomme hyviä asumisenmahdollisuuksia keskustassa järven rannalla, kertoo Kinnunen.

Viitasaarella vieraili Tenho Tornberg.