Vapaavuori Heinäluoman Caruna-syytöksistä: "On aika halpamaista"

Nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevä Jan Vapaavuori (kok.) siirtää vastuun kaupasta silloiselle omistajaohjausministerille ja Fortumin johdolle. Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä vuosina 2012–2015.

politiikka
Jan Vapaavuori.
Yle

Entinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kiistää vastuunsa Fortumin Caruna-kaupasta.

Silloista hallituskumppanipuoluetta edustava kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) väitti Yle Radio1:n Ykkösaamussa kaupan olleen ministeri Vapaavuoren valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä.

– Kyllä katson tässä ministeri Vapaavuorta, että mitähän ihmettä tässä oikein on mietitty, kun tätä asiaa on valmisteltu.

Valtion enemmistöomistuksessa oleva energiayhtiö Fortum myi sähkönsiirrosta vastaavan yhtiönsä Carunan vuonna 2014. Pääosin ulkomaisessa omistuksessa oleva yhtiö nostaa siirtohintojaan kymmenillä prosenteilla. Yhtiön omistukset ja rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan holdingyhtiön kautta. Yhteisöveroa Caruna maksoi liikevoitosta vain 1,6 prosenttia.

Vapaavuori: Vastuu Haavistolla

Vapaavuoren mukaan kauppa oli tuolloin omistajaohjauksesta vastanneen kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) valmistelussa. Heinäluoman toiminnan hän näkee halpamaisena.

– On aika halpamaista, että entinen valtiovarainministeri ja puhemies kääntää katseensa henkilöön, joka ei ollut edes vastuussa tästä valmistelusta.

Vapaavuori ei väitä, etteikö hänen johtamallaan ministeriöllä olisi ollut mitään roolia kauppaan johtaneissa tapahtumissa.

– Omistajaohjaus, jotta olisi voinut asiassa edetä, kysyi käsitystämme siitä strategisesta intressistä, mikä Fortumilla on.

Heinäluoman mukaan kauppa oli malliesimerkki asiasta, jossa uskotaan sokeisiin markkinavoimiin. Monopolitoiminta myytiin kaupassa yhtiölle, jonka omistus on valtaosin ulkomaista. Vapaavuoren johtama työ- ja elinkeinoministeriö ei nähnyt periaatteellista estettä sille, etteikö Fortuminkin jakeluverkkoja voitaisi myydä.

– Semmoista strategista intressiä Fortumilla tai isänmaalla ei ole, ettei Fortum voisi myydä verkkojaan. Mutta että itse myynti ei ollut TEMin, vaan omistajaohjauksen asia.

Tarvitaanko korjausliikettä?

Heinäluoma vaatii, että Carunan tapauksessa pitäisi tehdä korjausliike. Vapaavuori puolestaan näkee hintojen korotusten taustalla tapaninpäivän 2011 myrskyn sähkökatkokset ja siitä seuranneet muutokset sähkömarkkinalakiin.

– Haluttiin velvoittaa verkkoyhtiöt parantamaan omaa palveluaan siten, että näin ei jatkossa tapahtuisi.

Vapaavuori pitää silti hyvänä, että hintojen nousun syy selvitetään.

– Tämä on minusta erittäin hyvä, että työ- ja elinkeinoministeriö ja energiavirasto selvittää, miten on mahdollista, että näin iso yksittäinen hinnankorotus tulee juuri tähän vaiheeseen.

Vapaavuori ei suostu arvioimaan, oliko kauppa virhe vai ei.

– Fortum on se, joka on myynyt ja se, että onko se ollut Fortumin kannalta virhe tai ei, niin en minä siihen osaa ottaa kantaa. Ja se on Fortumin tehtävä pohtia, arvioi Vapaavuori.

Mahdottomaksi kuvattu hintapiikki toteutui

Fortum-kaupan aikoihin Vapaavuori väitti verkkoyhtiöille määrätyn tuoton ylärajan takaavan, etteivät yhtiöt pysty rakentamaan hintapiikkejä. Vapaavuori ei näe ristiriitaa, vaikka esimerkiksi Carunan kohdalla siirtohintoihin tuli roima korotus. Tilanne muuttui, kun verkkoyhtiöt velvoitettiin pitämään verkot hyvässä kunnossa.

– Silloin kysyttiin kommenttia liittyen siihen, että mitä tarkoittaa se, että Fortum myy siirtoverkkonsa siinä tapauksessa Carunalle. Jolloin totesin, että siinä yhteydessä tämmöisiä hintapiikkejä ei tietenkään ole mahdollista saada aikaiseksi, selvittää Vapaavuori vanhaa lausuntoaan.

Täsmennetty 3.2 klo 8.50: Jan Vapaavuoren ministerititteliä.