1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL:n johtaja: Zikavirusta levittävät hyttyset eivät pärjää Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautiosaston johtaja Mika Salminen sanoi illan A-studiossa, että raskaana olevien on syytä aina miettiä, kannattaako tropiikkiin matkustaa.

Kuva: Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautiosaston johtaja Mika Salminen kommentoi illan A-studiossa zikaviruksesta syntynyttä kohua. Hän muistutti, että vaikka Etelä-Euroopassa on yksi hyttyslaji, joka pystyisi levittämään zikavirusta, laji ei pärjää Suomessa talven yli.

Suomesta löytyi viime kesänä yksi zikavirustartunta, mutta Salmisen mukaan kyseessä oli hyvin lievä tartunta ja vasta laboratoriokokeet osoittivat, että kyse oli juuri zikaviruksesta.

Salmisen mukaan Maailman terveysjärjestö WHO seuraa kuitenkin koko ajan tilannetta ja sitä mahdollisuutta, että zikavirus rantautuisi Eurooppaan.

– Sukulaisviruksiahan on jo tullut Eurooppaan: Madeiralta on löydetty denguekuumetta, ja Balkanilta ja Italiasta Länsi-Niilin virusta. Esiintymät ovat kuitenkin pieniä, Salminen sanoi.

WHO julisti eilen maanantaina maailmanlaajuisen hätätilan zikaviruksen vuoksi. Dramaattiselta kuulostavasta julistuksesta huolimatta Salmisen mukaan kyseessä on ennen kaikkea tekninen toimenpide, joka suo WHO:lle mahdollisuuden antaa jäsenmailleen sitovia suosituksia.

Nopea leviäminen ja pienipäisyys uusia ilmiöitä

Zikavirus havaittiin alun perin jo 40-luvulla Afrikassa ja se, että epidemia nyt on alkanut laajeta nopeasti Latinalaisessa Amerikasa, on Salmisen mukaan sattumaa.

– Leviämistä on vaikea ennustaa. Voi olla, että hyttyslajit ovat rikastuneet Etelä-Amerikassa. Ne hävitettiin sieltä aikoinaan, mutta ovat palanneet takaisin. Maailman pienenemisen ja matkustamisen myötä virus on jälleen päässyt hyttysiin, Salminen sanoi.

Brasiliassa moni zikaviruksen saanut raskaana oleva nainen on synnyttänyt mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä kärsivän lapsen. Pienipäisyys aiheuttaa puolestaan älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Vaikka zikavirus on tunnettu jo kymmeniä vuosia, pienipäisyys on Salmisen mukaan uutta.

– Tarkoista mekanismeista ei ole tietoa. Zikaviruksen laaja leviäminen uusi ilmiö. Siellä missä virusta on esiintynyt pitkään, tartunta saadaan nuorena, mikä synnyttää immuniteetin. Uusissa maissa väestössä ei ole immuniteettia, hän pohdiskeli viruksen yhteyttä pienipäisyyteen.

Brasilian terveysministeriö sanoo, että se epäilee zikaviruksen osallisuutta noin 4 000 tapauksessa, joissa vastasyntyneillä on ollut tavallista pienemmät aivot.

Salminen kehottaa raskaana olevia miettimään joka tapauksessa aina tropiikkiin matkustamista, ei pelkästään zikaviruksen vuoksi. Hän kuitenkin tähdentää, että riskejä ei kannata liioitella.

– Suomesta on matkailtu kautta aikojen ilman, että suuria määriä riskejä toteutuu. Jokaisen on pohdittava riskejä itse, Salminen linjaa.

Zikavirus leviää keltakuumehyttysen välityksellä, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Se voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, mutta 80 prosentissa tapauksista infektio menee ohi oireettomana.

WHO on varoittanut, että virus voi tartuttaa jopa neljä miljoonaa ihmistä tänä vuonna.