1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Perheellinen, tuntuuko että kaikki kallistuu – näin ekonomisti vastaa

Asuinkunta on ratkaiseva tekijä sille, nousevatko lapsiperheiden kustannukset vuonna 2016, ynnää Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen A-studiossa. Samaan aikaan kun ruoan hinnanalennuskampanjat ja edullinen polttoaine laihduttavat entistä hitaammin lapsiperheiden lompakkoja, muutokset verotuksessa ja palvelumaksuissa taas vievät aiempaa enemmän euroja.

Kuva: Yle

Moni haukkoo yhä henkeä sähkön siirtohintojen nousu-uutisten jäljiltä, mutta moni muukin asia kallistuu ja nielee osaltaan lapsiperheiden euroja. Kelan korvaamien lääkeostosten omavastuuosuutta on nostettu ja hallitus on esittänyt korotuksia myös päivähoitomaksuihin.

– Kallistuvien asioiden lista on aika pitkä. Yleisellä tasolla aika monet julkisen sektorin palvelumaksut nousevat eli esimerkiksi terveydenhuollon palvelumaksut. Päivähoidon palvelumaksut saattavat nousta jopa 64 euroa yhdestä lapsesta ja yli 120 kahdesta lapsesta, mikä onkin sitten jo merkittävä summa keskituloisille perheille, Kärkkäinen sanoo.

Palvelumaksujen lisäksi myös monet valmisteverot nousevat. Kärkkäinen listaa näiden osalta muun muassa lämmityspolttoaineiden verotuksen kasvun ja tupakkaveron kiristämisen.

Tilejä tasaavat kuitenkin osaltaan poikkeuksellisen matalat asuntolainakorot, halventunut polttoaine ja ruuan hinnanalennukset.

Noin neljäsosa lapsiperheiden tuloista menee asumismenoihin. Omistusasunnossa asuville vuosi 2016 näyttää ihan hyvältä, mutta vuokralla asuville Kärkkäinen ei ennusta valoisaa lähitulevaisuutta.

- Vuokrat todennäköisesti nousevat tänäkin vuonna.

Ekonomisti: Pitkälti kunnasta riippuu, kallistuuko lapsiperheen elämä

Kuntien eriarvoisuus voi kasvaa, sillä osa korotuksista jää kuntien päätettäväksi. Kärkkäinen nostaa esimerkiksi mahdollisen lasten päivähoitomaksun korotuksen.

– Jos se toteutuu, siinä annetaan kunnille mahdollisuus, ei velvollisuutta, korottaa maksuja. Kyse on kuntien valinnasta ja osittain myös kuntien rahallisesta tilanteesta, että missä kunnissa on varaa olla korottamatta ja missä taas taloudellinen tilanne voi ajaa siihen, että päivähoitomaksuja on korotettava isoilla summilla, Kärkkäinen toteaa.

Hän näkee muitakin eroja pienempien paikkakuntien ja pääkaupunkiseudun elämiskustannuksissa.

– Maaseudulla käytetään enemmän autoja ja siten bensan halpenemisesta on saatu enemmän hyötyä. Asumiskustannukset ovat pääkaupunkiseudulla myös korkeammat.

Kärkkäinen muistuttaa samalla myös siitä, että pääkaupunkiseudun parempi tulotaso kuitenkin kompensoi hieman korkeampia kustannuksia.