Oikeus: Australia saa lähettää turvapaikanhakijoita Naurulle

Naurulta terveysongelmien vuoksi Australiaan tuotu turvapaikanhakijanainen ja häntä auttaneet ihmisoikeusjärjestöt pitivät Australian pakolaispolitiikkaa perustuslain vastaisena. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan turvapaikanhakijoita kuitenkin saa asuttaa leireihin Naurulla ja Papua-Uudessa-Guineassa.

Ulkomaat
telttaleiri
Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Naurulla.Reuters

Australian korkein oikeus päätti keskiviikkona, että maan pakolaispolitiikka ei ole perustuslain vastainen. Päätöksen myötä Australia voi jatkaa käytäntöä, jonka mukaan kaikki meriteitse maahan saapuneet turvapaikanhakijat voidaan lähettää vastaanottokeskuksiin Naurulla ja Papua-Uuden-Guinean Manus Islandilla.

Enemmistö oikeuden seitsemästä tuomarista oli annetun tuomion kannalla.

Bangladeshilainen nainen, joka oli saapunut maahan veneellä, lähetettiin vastaanottokeskukseen Naurulla tammikuussa 2014. Hänet tuotiin takaisin Australiaan kiireellistä sairaalahoitoa varten hänen ollessaan raskaana elokuussa 2014.

Nainen ja ihmisoikeusjärjestöt sanoivat vastaanottokeskusten olevan Australian perustuslain vastaisia ja maan korkein oikeus otti asian käsittelyyn.

Kartta, jossa näkyvät Naurun ja Manus Island:in sijainnit suhteessa Australiaan.
Yle Uutisgrafiikka

Turvapaikanhakijoiden joukossa kymmeniä lapsia

Oikeuden keskiviikkoisen päätöksen mukaan maan maahanmuuttolaki mahdollisti naisen asuttamisen vastaanottokeskukseen ja maan perustuslaki salli Australian ja Naurun välisen sopimuksen turvapaikanhakijoiden asuttamisesta. Australia on maksanut Naurulle ja Papua-Uudelle-Guinealle satoja miljoonia dollareita vastaanottokeskuksista.

Viime vuonna Australian parlamentti hyväksyi takautuvasti voimaan tulleita lakeja, jotka vahvistivat Australian ja Naurun välisen sopimuksen laillisia perusteita.

Kaikkiaan 267 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa oli Australiassa sairaalahoitoa varten tai tukeakseen hoidettavaa sukulaista, oli odottanut oikeuden päätöstä siitä, kuljetetaanko heidät takaisin Naurulle vai ei. Joukossa on 37 vauvaa ja 54 vanhempaa lasta.

Vaikka vastaanottokeskuksiin asutettujen ihmisten myöhemmin todettaisiin olevan todellisia pakolaisia, heidän ei sallita muuttaa Australiaan. Viime vuoden marraskuussa Naurulle sijoitetuissa vastaanottokeskuksissa oli 543 turvapaikanhakijaa.

Laillisuus on monimutkaista, mutta moraali yksinkertaista

Daniel Webb

Kritiikkiä myös Australian senaatista

Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt myös ulkomailla ovat kritisoineet Australian maahanmuuttopolitiikkaa. Myös maan ylähuoneen komitean raportissa todettiin viime vuonna, etteivät Naurun vastaanottokeskuksen olot ole soveliaat lapsille. Leireiltä on kerrottu julmista oloista, väkivallasta ja hyväksikäytöstä.

Naisen kanssa asiaa oikeudessa ajanut Human Rights Law Center -ihmisoikeusjärjestön mukaan bangladeshilaisnainen, hänen miehensä ja heidän yksivuotias lapsensa olivat kauhuissaan paluusta Naurulle.

– Laillisuus on monimutkaista, mutta moraali yksinkertaista. Olisi täydellisen väärin hallitukselta tuomita nämä perheet elämään epätietoisuudessa Naurulla, järjestön lakijohtaja Daniel Webb sanoi.

– Toivon, että yleiset käytöstavat ja myötätunto voittavat ja nämä perheet lapsineen saavat mahdollisuuden elää elämäänsä jossain turvallisessa paikassa, Webb totesi.

Australiasta turvapaikkaa etsineitä kuljettanut lentokone Naurun lentokentällä.
Australiasta turvapaikkaa etsineitä kuljettanut lentokone Naurun lentokentällä syyskuussa 2012 sen jälkeen kun heidät oli kuljetettu Joulusaarelta Naurulle perustettuun pakolaiskeskukseen.Rod Henshaw / Naurun hallitus / EPA

"Lapset elävät pelossa ja ahdistuksessa"

BBC:lle puhunut ihmisoikeusasianajaja Claire Hammerton sanoi, että tulossa olevat karkotukset kaksinkertaistaisivat Naurun lapsimäärän. Hänen mukaansa on olemassa selviä todisteita siitä, että leireihin sijoitetuilla lapsilla on mielenterveysongelmia sijoituksen seurauksena.

– Naurulle lähetettävät lapset ovat kertoneet, että he elävät päivittäisessä pelossa ja ahdistuksessa vastaanottokeskukseen lähettämisen vuoksi. He eivät ymmärrä, miksi heitä kohdellaan kuin rikollisia.

– Valitettavasti korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen emme voi enää valittaa ylempään oikeusasteeseen, Hammerton sanoi.

YK:n lastenjärjestö UNICEF on sanonut, että alaikäisten lähettäminen Naurulle rasittaa saarivaltiota kohtuuttomasti ja se myös asettaa lapset vaaraan.

Enemmistö kannattaa maahanmuuttopolitiikkaa

Australia on jo pitkään puolustanut kovaa maahanmuuttopolitiikkaansa. Sen mukaan politiikka estää turvapaikanhakijoiden kuolemat merellä ja turvaa Australian rajat. Päätöstä on jo ehditty pitää tärkeänä voittona maan konservatiivihallitukselle.

Mielipidetiedustelujen mukaan hallituksen maahanmuuttopolitiikalla on Australiassa kansan parissa laaja kannatus. Silti mielenosoittajia kerääntyi oikeuden päätöksen jälkeen korkeimman oikeuden rakennuksen eteen Canberrassa ja mielenosoituksia oli suunnitteilla myös muualle maahan.

Edellisen hallituksen valtakauden aikana vuosien 2008 ja 2013 välillä ainakin 1 200 ihmistä kuoli yrittäessään päästä meriteitse Australiaan. Maan parlamentti hyväksyi uudelleen lain vastaanottokeskuksista loppukesästä 2012.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset