Koululaiset saavat tänään juhlalounaan Lappeenrannassa

Lappeenrannassa juhlitaan tänään kaupungin koulujen 150-vuotissyntymäpäivää. Juhlan kunniaksi koululaiset saavat juhlalounaan. Illalla on suuri juhla Lappeenranta-salissa.

Lappeenranta
Lappeen päiväkotikoulu talvella.
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan ensimmäinen kansakoulu perustettiin vuonna 1866. Jo sitä ennen Lappeenrannassa oli alkeiskoulu ja piirikoulu, joissa oppilaita oli kuitenkin varsin vähän. Pääasiassa niissä pääsivät opiskelemaan virkamiesten pojat.

1800-luvun alkupuolella kaupungissa toimi myös kaupungin ylläpitämä tyttökoulu. Sen toiminta loppui 1815, kun koulun opettaja muutti pois paikkakunnalta.

17.1.1866 aloitti toimintansa alakansakoulu. Siinä oli alempi luokka 5–7-vuotiaille tytöille ja ylempi luokka 8–10-vuotiaille tytöille ja pojille. Kansakoulu sijaitsi raatihuoneen vieressä olleessa talossa.

Varsinainen tyttökansakoulu aloitti syyskuussa 1866 ja poikakansakoulu vasta vuonna 1874.

Juhlalounas ja iltajuhla

Kansakoulun 150-juhlavuoden kunniaksi kaupungin koululaisille tarjotaan tänään keskiviikkona juhlalounas. Lounaalla on tarjolla sitruunainen kalaleike kermaviilikastikkeella, perunasosetta, tuoresalaattia ja vadelmakiisseliä.

Tänä iltana Lappeenranta-salissa järjestetään kaikille avoin koululaitoksen 150-vuotisjuhla. Juhla alkaa kello 18.

Ohjelmassa on mm. draamaesitys, jossa havainnollistetaan koululaitoksen vaiheita Lappeenrannassa. Esityksen on ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Johanna Juslin. Esiintyjät ovat harrastajateatteri Kesystä sekä Lappeenrannan Kanavansuun koulusta.

Lähteenä käytetty teosta Linnoitus ja kaupunki – Lappeenrannan historia 1812–1917 (Anu Talka ja Pia Puntanen).