1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n asiantuntija: Kondomi käyttöön myös zikaviruksen varalta

Yhdysvalloissa tutkitaan tapausta, jossa tartunta on todennäköisesti saatu seksikumppanilta. Asiantuntija kehottaa raskaana olevia miettimään tarkkaan tropiikkiin matkustamista.

Ylen aamu
Carita Savolainen-Kopra
Yhdysvalloissa on todettu ensimmäinen zikavirustartunta, joka on paikallisten viranomaisten mukaan saatu sukupuoliyhdynnässä virusta kantavan ihmisen kanssa. Miten suomalaisten tulisi suhtautua zikauhkaan? Vastaamassa oli johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Yhdysvalloissa on todettu zikavirustartunta, joka on todennäköisesti tarttunut seksin välityksellä. Tartunnan saanut ei ollut paikallisten viranomaisten mukaan matkustanut mutta oli harrastanut seksiä Venezuelassa matkustaneen kanssa.

– Käytännössä se merkitsee sitä, että täytyy ryhtyä miettimään turvaseksin huomioimista myöskin tämän viruksen ehkäisyssä, kuten kaikkien seksitautien ehkäisyssä. Eli kondomin käyttö on tehokas keino ehkäistä tällaiset tartunnat, toteaa johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Varsinaisia suosituksia tästä ei kuitenkaan ole vielä tehty, koska tartuntatapaa ei ole vielä vahvistettu.

Vaarallinen sikiölle

Raskaana olevia on ohjeistettu välttämään muun muassa Brasiliaan Rion olympialaisiin matkustamista, sillä virus voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Väli- ja Etelä-Amerikan lisäksi zikavirusta on tavattu myös muun muassa Thaimaassa. Savolainen-Kopra kehottaa raskaana olevia miettimään ylipäätään trooppisille alueille matkustamista myös muiden terveysriskien vuoksi.

WHO:n mukaan hyttysten levittämä virus voi tartuttaa tänä vuonna jopa neljä miljoonaa ihmistä.

Lue seuraavaksi