1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dinosauruspuiston puuhamies lupaa Vantaalle vastauksia tällä viikolla – "kiinalaisrahoittajien leimat ja paperit kunnossa"

Vantaalle puuhataan dinosauruksiin keskittyvää teemapuistoa nimeltä Jurase Park. Projektin rahoitukseen, tekijänoikeuksiin ja yleiseen uskottavuuteen liittyy pitkä lista epäselvyyksiä. Projektin puuhamies Jorma Leppäniemi lupaa niihin vastauksia vielä tällä viikolla.

Kotimaan uutiset

Vantaan Kivistöön kaavaillun Jurase Park -teemapuiston puuhamiehenä toimiva Jorma Leppäniemi vakuuttaa, että projekti etenee.

Alkuvuoden aikana muun muassa Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ovat uutisoineet tapauksesta yksityiskohtia, joiden mukaan hankkeen tausta on kaikkea muuta kuin uskottavalla pohjalla. Epäkohdat liittyvät projektin rahoitukseen, Leppäniemen taustaan, sopimuksiin puistossa käytettävistä tuotemerkeistä sekä yleiseen uskottavuuteen.

Selvitys tällä viikolla

Vantaan kaupunki on myöntänyt jo viime lokakuussa hankkeelle aluevarauksen, mutta nyt paljastuneiden tietojen perusteella Vantaa vaatii yrittäjältä yksityiskohtaista selvitystä projektin uskottavuudesta.

Leppäniemi sanoo, että sellainen on tulossa vielä tällä viikolla.

– Olen luvannut tällä viikolla toimittaa heille kirjelmän, jossa on myös kiinalaisista partnereista tietoa. Isoimmilta yhteistyöpartnereilta on nyt saatu paperit ja leimat ja sertifikaatit siitä, että AIDL Limited, Jurase Park ja Jorma Leppäniemi ovat kiinalaisen teollisuuskonstruktion edustajia Suomessa ja hoitavat tämän asian.

Vantaalle Leppäniemi on luvannut toimittaa vastaukset kirjallisena, mutta median käyttöön hän ei suostu niitä antamaan.

Rahaa etsitään nyt sijoittajilta

Projektin verkkosivuilla kerrotaan hankkeen budjetin olevan hieman yli 13 miljoonaa, josta 10 miljoonaa saadaan Kiinasta pääomalainana.

Tammikuun lopulla Jurase Park Oy ilmoitti käynnistävänsä puistoa koskevan joukkorahoituksen ruotsalaisen Fundedbyme-joukkorahoitusportaalin kautta. Tämä yhteistyö päättyi ennen kuin se ehti edes varsinaisesti alkaa.

– Se ei etene nyt millään tavalla, Leppäniemi sanoo.

– Fundedbyme-joukkorahoitusportaaliin ja yhtiön toimitusjohtajaan kohdistui aikamoista parjauskampanjaa sosiaalisessa mediassa ja muualla. Niin sitten todettiin, että parempi, että he jäävät pois tässä vaiheessa.

Vantaan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan taustalla aivan toinen syy: Fundedbyme ei ole saanut tarvittavia yhtiön talouteen ja henkilöiden taustoihin liittyviä dokumentteja.

Leppäniemen mukaan rahoitusta etsitään nyt muulla tavoin. Tarkoitus on löytää projektille 1–3 todellista sijoittajaa.

– Sellaisia, jotka antaisivat myös kasvonsa peliin ja sanoisivat, että tämä puisto tullaan rakentamaan.

"Tuotemerkit ja tekijänoikeudet kunnossa"

Ehkä erikoisin Jurase Parkiin liittyvä kokonaisuus liittyy puiston nimeen ja kansainvälisiin tuotemerkkeihin. Nimi on niin lähellä Jurassic Park -elokuvaa, että on vaikea uskoa nimen oikeudet omistavan Universal-studion hyväksyvän sen käytön.

Myös puistoon kaavailtu Kiviset ja Soraset -alue vaatii sopimuksen tuotemerkin käytöstä. Leppäniemen mukaan tekijänoikeuksista tai tuotemerkkiasioista ei koidu ongelmia, vaan asia on kunnossa.

Oheisesta ääniklipistä voi kuunnella Jorma Leppäniemen vastaukset tekijänoikeuksia ja tuotemerkkejä koskeviin kysymyksiin.

Lue seuraavaksi