Hyppää sisältöön

Visionääri, joka ymmärsi mitä vaatii maailmantähtien saaminen Kajaaniin

Levytuottaja, muusikko ja festivaalijärjestäjä Unto Torniainen oli yksi Kajaanin musiikkielämän vaikuttajista. Torniaisen elämäntyö kantaa vielä hänen kuolemansakin jälkeen hedelmää, sillä Torniainen on valittu yhdeksi kaikkien aikojen aktiivisimmaksi kainuulaiseksi.

Unto Torniainen
Videolla Unto Torniaisen poika Kalle kertoo isästään.

Edesmennyt Unto "Unski" Torniainen oli yksi kajaanilaisen musiikkikentän suurista vaikuttajista. Hänen poikansa, muusikko Kalle Torniainen kertoo Unton olleen innostava ja hieno ihminen.

– Jos mietin, että miksi olen itse muusikko, niin kyllä siihen isoin syy on isä ja totta kai myös muukin perhe. Isä oli hyvin herkkä, älykäs ja kävelevä musiikin tietosanakirja.

Torniaisten kodin ilmapiiri oli hyvin musiikin täyteinen sekä kohottava ja kannustava.

– Meillä oli valtava määrä vinyylilevyjä, mikä teki sen, että aina kun keksin vaikkapa jonkin uuden musiikkigenren, meiltä löytyivät ne tärkeimmät levyt. Ei tarvinnut lähteä kirjastoon, kun siihen aikaan ei tietenkään ollut YouTubea tai Spotifyä, Kalle naurahtaa.

Isä oli hyvin herkkä, älykäs ja kävelevä musiikin tietosanakirja.

Kalle Torniainen

Etenkin Kainuun Jazzkevät -tapahtuma (siirryt toiseen palveluun) henkilöityy hyvin vahvasti Unto Torniaiseen. Kalle toteaa, että projektien vetäjänä hänen isänsä parhaat kyvyt eivät olleet organisatorisia.

– Hän vähän oletti, että kaikki ottavat vastuun. No, asiat menivät sitten omalla painollaan, mutta onneksi oli ihmisiä, jotka ottivat vastuuta. Ja ymmärsivät ja kunnioittivat faijan hyviä puolia kuten ison kuvan ymmärtämistä. Hän tajusi, mitä vaatii esimerkiksi se, kun Kajaaniin tulee vaikkapa Dizzy Gillespie. Miten hänet saadaan tänne ja miten se koko iso paletti pyörii.

– Isä oli visionääri, mutta hän olisi ehkä tarvinnut vierelleen oikean toiminnanjohtajan, Kalle Torniainen jatkaa.

Unto Torniainen kuoli tapaturmaisesti viime vuoden huhtikuussa kotonaan. Hän oli kuollessaan 67-vuotias.

Torniainen on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.