Nuori sukupolvi voitti arkkitehtikilvan – Silmu yhdistää Alvar Aallon museot

Uusi sukupolvi vei voiton Ruusupuiston museoiden kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa. Kilvassa etsittiin ratkaisua yhdistää kaksi Alvar Aallon museota Jyväskylässä. Voittaneen Silmu-ehdotuksen valttina on herkkä, mutta samalla voimakas muotokieli. Kisaan tuli liki 700 ehdotusta.

Kotimaa
Arkkitehtiylioppilaat Sini Rahikainen, Inka Norros ja Kirsti Paloheimo sekä arkkitehti Maria Kleimola voittivat Ruusupuiston arkkitehtikilpailun. Kuvasta puuttuu arkkitehtiylioppilas Hannele Cederström.
Arkkitehtiylioppilaat Sini Rahikainen, Inka Norros ja Kirsti Paloheimo sekä arkkitehti Maria Kleimola voittivat Ruusupuiston arkkitehtikilpailun. Kuvasta puuttuu arkkitehtiylioppilas Hannele Cederström.Arvo Vuorela / Yle

Kilpailun voittajaksi on valittu viiden nuoren arkkitehdin ehdotus Silmu. Voittoisaan työryhmään kuuluvat arkkitehtiylioppilaat Sini Rahikainen, Hannele Cederström, Inka Norros ja Kirsti Paloheimo sekä arkkitehti Maria Kleimola. Voittajat kuittaavat 14 000 euron ensipalkinnon.

Kilpailussa etsittiin ratkaisuja arkkitehti Alvar Aallon merkkiteosten, Alvar Aalto – museon (1973) ja Keski-Suomen museon (1961) yhdistämiseksi ja Jyväskylän Ruusupuiston museoalueen kehittämiseksi. Alvar Aalto piirsi jo 70-luvun alussa luonnoskuvia museoiden välisestä nivelosasta.

– Jo silloin pohdittiin koko Ruusupuiston kehittämistä usean taiteen alan aukioksi. Eli noin 50 vuotta väliä ja toivon mukaan 2020 kieppeillä on loistava Ruusupuiston aukio hienoine rakennuksineen, pohtii Jyväskylän Tilapalvelun suunnittelupäällikkö ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Ulla Rannanheimo.

Silmussa uusi väliosa juttelee mukavalla tavalla Aallon rakennusten kanssa.
Silmussa uusi väliosa juttelee mukavalla tavalla Aallon rakennusten kanssa.

Herkkä, keveä, vaalea ja läpinäkyvä

Arkkitehtikilpaan tuli peräti liki 700 ehdotusta. 50 parhaan kärki löytyi helposti, mutta TOP-10 teetti työtä. Lopulta löytyi seitsemän parhaan kärki ja voittaja yksimielisesti. Palkintolautakunta piti Silmun herkästä viivasta, keveydestä, vaaleudesta, läpinäkyvyydestä ja voimakkaasta muotokielestä.

Silmu istuu luontevasti museoiden väliin.
Silmu istuu luontevasti museoiden väliin.

– Tässä ei pyritty matkimaan Alvar Aallon arkkitehtuuria vaan saadaan selkeästi uusi väliosa, joka kuitenkin mukavalla tavalla juttelee näiden Aallon rakennusten kanssa, arvioi Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh.

Voittoisan työn arvostelussa korostuu myös uuden omaehtoisen arkkitehtuurin onnistunut yhdistäminen hienovaraisesti Aallon arkkitehtuurin kanssa.

– Kärkipää erottui muista selkeillä ja mieleenpainuvilla ideoilla ja muodonannolla. Silmun parasta antia olivat tunnelma ja herkkä muoto. Lisäksi sen katsottiin tuovan Alvar Aalto-museon ja Keski-Suomen museon väliin rauhallisen lisän, joka edistää myös ulkotilojen käytettävyyttä, perustelee Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Uusi nivelosa tulee Alvar Aalto -museon (vas.) ja Keski-Suomen Museon väliin.
Uusi nivelosa tulee Alvar Aalto -museon (vas.) ja Keski-Suomen Museon väliin.Arvo Vuorela / Yle

Hopeaa Suomeen, pronssia Australiaan ja Espanjaan

Toiseksi kilpailussa tuli suomalaisen työryhmän ehdotus Kannel ja kolmanneksi australialais-espanjalaisen arkkitehtitoimisto SMAR Architecture Studion ehdotus The Ground and the Roof. Palkitun kärkikolmikon lisäksi kilpailussa lunastettiin kaksi ehdotusta ja jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Kilpailun palkintolautakunta painotti arvosteluperusteissaan arkkitehtonista kokonaisotetta, voittajaehdotuksen sopivuutta valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja luontevaa yhteyttä Alvar Aallon arkkitehtuurin kanssa. Näiden ohella korostettiin suunnitelman teknistä ja taloudellista toteutettavuutta.

Uudelta nivelosalta edellytettiin, että se mahdollistaa luontevasti museoiden monipuolisen yhteiskäytön. Yhteiskäyttötiloja ovat muun muassa kahvila, auditorio sekä molempien museoiden kokous-, verstas- ja opetustilat. Ulla Rannaheimo arvioi, että valmiina museot yhdistävä nivelosa nostaa museoiden kävijämääriä.

– Nivelosassa voi olla museokauppaa, näyttelyitä, tapahtumia ja pienimuotoisia konsertteja. Kävijämäärä nousee kun tapahtumia riittää.

Kakkoseksi arkkitehtikilvassa ylsi suomalaisen työryhmän ehdotus Kannel.
Kakkoseksi arkkitehtikilvassa ylsi suomalaisen työryhmän ehdotus Kannel.

Liki 700 ehdotusta

Alvar Aalto -säätiön ja Jyväskylän kaupungin järjestämä yleinen arkkitehtuurikilpailu ohitti suosiollaan kaikki ennakkoarviot. Kilpailuun vastaanotettiin yhteensä 689 kilpailuehdotusta. Osanotto on Suomen arkkitehtuurikilpailujen toiseksi suurin, heti Guggenheim Helsinki -kilpailun jälkeen. Siihen saapui 1 715 työtä.

– Ruusupuiston kilpailun tavoitteet toteutuivat ja paikan potentiaali tuli todella perusteellisesti selvitetyksi. Todella korkeatasoisia ehdotuksia oli sen verran vähän, että palkittujen löytäminen suuresta joukosta onnistui lopulta melko helposti, kiteyttää Tommi Lindh.

Palkinnot jaettiin Arkkitehtuurin päivänä ja Alvar Aallon syntymäpäivänä keskiviikkona 3. helmikuuta Keski-Suomen museossa Jyväskylässä.

Palkintolautakunnan jäseninä toimivat Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh, Keski-Suomen museon johtaja Heli-Maija Voutilainen ja Jyväskylän kaupungin edustajina kiinteistöjohtaja Esko Eriksson, palvelujohtaja Ari Karimäki, suunnittelupäällikkö Ulla Rannanheimo (puheenjohtaja), yleiskaavapäällikkö Leena Rossi, kaupunginarkkitehti Leila Strömberg sekä Suomen arkkitehtiliiton edustajat Asmo Jaaksi ja Anu Puustinen.

Australialais-espanjalainen The Ground and the Roof -työ sijoittui kolmanneksi.
Australialais-espanjalainen The Ground and the Roof -työ sijoittui kolmanneksi.

Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon nivelosan yleisen suunnittelukilpailun tulokset

  1. Palkinto (14 000€) Silmu: Sini Rahikainen, Hannele Cederström, Inka Norros, Kirsti Paloheimo ja Maria Kleimola
  2. Palkinto (7 000€) Kannel: Tarmo Juhola, Essi Peltola ja Anna Juhola Avustajat: Anna Hakamäki ja Minna-Maija Sillanpää
  3. Palkinto (5 000€) The Ground and the Roof: SMAR Architecture Studio. Fernando Jerez ja Belen Perez de Juan Avustajat: Xinyi Wang, Kristen de Gregorio ja Alejandro Gil

  1. Lunastus (2 000€) A2A: Arkkitehtuurityöhuone BUENAVENTURA. Janne Ekman, Aapo Huotarinen, Teemu Paasiaho, Ville Reima ja Lassi Viitanen Avustajat: Juuso Iivonen, Kasmir Jolma ja Tytti Turpeinen
  2. Lunastus (2 000€) Huone näkymällä: Antti Soini ja Leo Lindroos Avustajat: Tuuli Kanerva ja Milla Tissari

  1. Kunniamaininta Spaces: Luis Fco. Romero Martinez ja Sandra Gomez Alba
  2. Kunniamaininta HELMA: Sami Vikström