Professori yhteiskuntaneuvotteluhuhuista: Työnantajat näyttävät tulleen vastaan vaatimuksissaan

Lännen Median mukaan loppiainen säilyisi palkallisena vapaapäivänä ja ensimmäisen sairauspäivän muuttamisesta palkattomaksi luovuttaisiin. Helatorstai muutettaisiin työpäiväksi ja lomarahoja leikattaisiin.

politiikka
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (edessä) Helsingissä torstaina.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (edessä) Helsingissä torstaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta arvioi Ylen Radio1:n Ykkösaamussa, ettäyhteiskuntaneuvotteluistakantautuvat tiedot kertovat työmarkkinajärjestöjen vahvasta halusta saada aikaan sopimus.

Harri Melin
Ammattiyhdistysliikkeeseen perehtynyt Harri Melin toimii sosiologian professorina Tampereen yliopistossa.Yle

– Jos lehtitiedot pitävät paikkansa, niistä voi lukea sen, että keskusjärjestöt etsivät tosissaan työmarkkinaratkaisua. Minun tulkinnan mukaan molemmilla osapuolilla on vakava halukkuus sopimuksen aikaansaamiseksi ja kompromissihalukkuutta on ilmassa hyvin paljon.

Lännen Media (siirryt toiseen palveluun)uutisoi, että yhteiskuntasopimuksen rungoksi olisi muodostumassa 1–2 päivän leikkaus pitkiin julkisen sektorin vuosilomiin, sosiaaliturvamaksujen maksuosuuksien siirtäminen palkansaajille, helatorstain muuttaminen työpäiväksi ja leikkaus lomarahoihin. Lännen Median tietojen mukaan loppiainen säilyisi palkallisena vapaapäivänä ja ensimmäisen sairauspäivän muuttamisesta palkattomaksi luovuttaisiin.

Eräät työnantajien aiemmin hyvin ehdottomat vaatimukset ovat nyt vähän maltillisempia.

Professori Harri Melin

Ammattiyhdistysliikkeeseen perehtyneestä Melinistä vaikuttaa, että erityisesti työnantajapuoli olisi tinkinyt vaatimuksistaan.

– Näyttää siltä, että työnantajat ovat tulleet eniten vastaan. Eräät heidän aiemmin hyvin ehdottomat vaatimuksensa ovat nyt vähän maltillisempia. Esimerkiksi vaatimukset lomien lyhentämisestä ja arkipyhistä sekä ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta.

Melin epäili kuitenkin vahvasti, että kerrotuilla keinoilla saadaan aikaan hallituksen vaatima viiden prosentin "kilpailukykyloikka".

– Siihen vaikuttaa paljon se, millaiseen ja kuinka pitkään palkkaratkaisuun päädytään ja mitä muita asioita sopimukseen sisältyy. Näillä asioilla, mitä nyt on esitetty ei aivan siihen viiteen prosenttiin päästä.

Suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kommentoi Lännen Median tietoja Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkoaamulla. Lylystä ne ovat "Ennenaikaisia spekulaatiota neuvotteluista. Kaikki asiat on edelleen pöydällä ja mistään yksityiskohdista ei ole vielä sovittu.”