yle.fi-etusivu

Varsoille vaarallinen tauti voi levitä ihmisen kautta – kuumeinen hevonen eristetään

Hevostilalta Oulun eteläpuolelta on löytynyt herkästi tarttuvaa pääntautia. Se on levinnyt Oulun seudulle pohjoissavolaiselta hevostilalta, joka on tällä hetkellä karanteenissa. Tauti on vaarallinen lähinnä varsoille.

Kotimaa
Vastasyntynyt varsa heinillä
Pekka Korpela

Hevosten pääntautia on todettu kahdella hevosella Oulun eteläpuolella sijaitsevalla tilalla. Pääntauti on hengitystietulehdus, joka voi tarttua hevoseen myös ihmisen vaatteiden ja kenkien välityksellä.

Suurin osa hevosista paranee taudista ilman lääkitystä, mutta tauti voi erityisesti varsoilla johtaa kuolemaan tai eläimen lopettamiseen.

Tauti on levinnyt Oulun seudulle pohjoissavolaiselta hevostilalta, joka on tällä hetkellä karanteenissa. Karanteeni ei ole viranomaisten asettama vaan hevostallin oma päätös. Tilalta ei tässä vaiheessa viedä hevosia ulos eikä ylimääräisiä ihmisiä päästetä käymään tallilla.

Tilalta on siirretty hevosia Oulun seudulle ja tietoa taudista on jaettu niille talleille joihin hevosia on mennyt.

Pääntaudin leviämistä ehkäistään seuraamalla talliin saapuvan uuden hevosen lämpötilaa päivittäin 2-3 viikon ajan. Kuumeinen hevonen eristetään heti. Tuontihevoset on hyvä pitää eristyksissä muista hevosista 2-3 viikkoa.