Koe uusi yle.fi

Yritykset synkkinä: Suhdanteet jatkuvat heikkoina, henkilöstön määrä vähenee

Tuotannon ja myynnin odotetaan vauhdittuvan jonkin verran vuoden alkupuoliskolla, mutta kasvuodotukset ovat varovaisia.

politiikka

Suomalaisyritykset ennustavat suhdanteiden yleiskuvan jatkuvan heikkona ja henkilöstön määrän jatkavan loivaa laskuaan, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton tänään keskiviikkona julkaistusta Suhdannebarometristä.

Työvoiman määrän ennakoidaan laskevan loivasti niin teollisuusyrityksissä, rakennusalalla kuin palvelualoillakin, vaikka rakentamisen tuotanto, palvelualojen myynnin volyymi ja teollisuuden kapasiteetin käyttöaste paranivat kaikki hivenen loppuvuodesta.

Kasvuodotukset ovat varovaisen positiivisia. Teollisuudessa tuotannon arvioidaan kasvavan loivasti keväällä. Rakennusalalla kasvun odotetaan nopeutuvan kohtalaiseksi vuoden ensimmäisellä puoliskolla, ja myös palvelualoilla myynnin arvioidaan vauhdittuvan jonkin verran. Myyntihintojen laskun ennustetaan pysähtyvän lähikuukausina.

Suhdannebarometri on neljännesvuosittainen kysely, joka on osa Euroopan unionin suhdannetiedustelujärjestelmää. Tammikuussa tehtyyn tiedusteluun vastasi 1 444 yritystä, jotka työllistävät yhteensä Suomessa noin 334 000 henkilöä.