Sodan kokenut Tšetšenia on muuttunut – video Groznyin uudesta ilmeestä

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall palasi Tšetšeniaan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Ulkomaat
Grozny

Kävin edellisen kerran Tšetšeniassa tasan 12 vuotta sitten.

Muistikuvani siltä matkalta ovat tuhon ja raunioiden täyttämiä. Tšetšeniassa oli sotilaita joka puolella ja kaikki miehet kantoivat aseita.

Privet! Kerstin Kronvall
Yle

Nyt sotilaita on hyvin vähän. Pääkaupunki Groznyi on kuin jonkun hullun kuninkaan märästä unesta: täynnä erilaisia, valtavia rakennuksia.

Palaan tähän aiheeseen vielä matkani jälkeen, mutta oheinen video luo Groznyin kaupunkiin pienen ensisilmäyksen.

Edellisen kerran kävin täällä osana toimittajaryhmää. Asuimme venäläisellä kasarmilla ja pystyimme liikkumaan hyvin rajoitetusti ilman sotilassaattuetta. Öisin kuulin, kuinka helikopterit surisivat ilmassa. Päivisin niitä näki myös lentämässä melko matalalla.

Mieleeni jäi erityisesti nainen, jonka tyttärelle sota oli ollut liian raskas.

Ihmiset asuivat tuhotuissa taloissa. Mieleeni jäi erityisesti nainen, jonka sairaalle tyttärelle sota oli ollut liian raskas. Yhdeksäntoistavuotias tytär oli kuollut sydänkohtaukseen.

*Tšetšeniassa on käyty kaksi julmaa sotaa. *Niiden jäljiltä on edelleen kateissa tuhansia ihmisiä.

Ihmisten puhuessa sodasta ja sen jättämistä haavoista, heidän kasvoillaan näkyvät katkeruus ja tuska. Omaiset eivät enää uskalla odottaa tietoa kadonneiden kohtalosta. Tšetšenian nykyisessä tilanteessa jokaisen kannattaa elää hiljaiseloa eikä kritisoida mitään, niin ongelmia viranomaisten kanssa ei synny.

Edellisen matkani aikana nykyinen presidentti Ramzan Kadyrov oli tunnettu omaa sotilasjoukkoaan johtavana taistelijana sekä nyrkkeilijänä, jolla oli oma nyrkkeilykerho Gudermesin kaupungissa.

Tuolla matkalla näin Ramzan Kadyrovin nyrkkeilevän.

Hän puki nykkeilyhanskat käsiinsä vain näyttääksensä meille toimittajille, miten taitava hän on. Hän nauroi kovalla äänellä ja hänen naurunsa kuulosti melkein hysteeriseltä.

Presidenttinä Kadyrov on löytänytnykyaikaisen keinon kommunikoida ihmisten kanssa.

Grozny
Yle

Hän käyttääInstagram-tiliään (siirryt toiseen palveluun) jakaakseen valokuvia ja lisäksi hän kirjoittaa seuraajilleen pitkiä viestejä. Seuraajia Kadyrovilla on 1,6 miljoonaa, eli enemmän kuin koko Tšetšeniassa on asukkaita.

Presidentin seuraajat ovat keksineet keinon lähestyä häntä samalla tavalla, siis Instagramin kautta. Viestejä ja erilaisia pyyntöjä tulee niin paljon, että niitä käsittelemään on luotu erillinen virasto.

Tšetšeniassa kaikki valta ja käytännössä myös kaikki rahat ovat presidentti Kadyrovin käsissä. Tämän seurauksena ihmiset varovat sanojaan ulkomaalaisen toimittajan edessä. Etenkin, jos toimittajalla on mukanaan vielä tv-kamera.