1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Terveyden järkkyminen herätti kiireisen yrittäjän – "Vatsahaava oli onnekas sattumus"

Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen tietää, mikä on yrityksen kuolemanlaakso. Sieltä selvitäkseen yrittäjän on pitänyt tinkiä muun muassa perhe-elämästään. Syyllisyys on tuttu tunne, vaikka yrityksellä menee nyt hyvin.

yrittäjyys
Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen
Julia Sieppi / Yle

Joka toinen päivä matkalla menestykseen ja joka toinen päivä konkurssissa. Näin kuvailee Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen yritystoimintaansa liittyviä tuntemuksia vielä muutama vuosi sitten. Nyt on jo helpompaa – tuotantonsa Kiinasta Suomeen siirtänyt yritys pärjää hyvin.

Nyt led-valoputkia valmistavat robotit ihmisten hoitaessa muun muassa valvonnan ja myyntityön. Laatikainen mukaan yrityksen taival on vaatinut suuria uhrauksia.

– Kyllä tässä on itsellä niin sanotusti all in. Erittäin tiukoilla on oltu henkisen kantin kanssa. Joskus kovimpina aikoina taisin käydä ottamassa henkivakuutuksen, enkä puhunut vaimollekaan siitä mitään kuin vasta parin vuoden jälkeen.

– Yrittäjällä on kaksijakoinen tilanne. Haastavinta on se, miten paketin saa pidettyä kasassa, mies jatkaa.

Vaikeinta yrittäjälle on ollut tasapainottaa intensiivinen suhde työhön muun elämän kanssa. Yrittäjä on yrittäjä kaiken aikaa, eikä aikaa perheelle ja ystäville ole aina tahtonut löytyä. Eniten miestä harmittaa, ettei hän ollut näkemässä kaikkia esikoisensa tärkeitä hetkiä.

Jos ei jotakin vastoinkäymisiä olisi tapahtunut, oltaisiin jysähdetty karille.

Markku Laatikainen

– Hänen lapsuudestaan jäi monta kehitysaskelta ja päiväkodin juhlaa näkemättä ja kokematta. Vähän harmittaa, että aikoinaan olin niin kiireinen, etten pystynyt sovittamaan näitä tarpeeksi hyvin yhteen. Pieni syyllisyyskin on taustalla, Laatikainen pohtii.

Muutama vuosi sitten Laatikainen sai vatsahaavan, jota hän jälkikäteen ajattelee onnekkaana sattumana.

– Se pisti miettimään asioita eri lailla ja pisti asiat tärkeysjärjestykseen. Siinä vaiheessa ymmärsin sen, että näitä asioita ei saa uudestaan takaisin. Onneksi nuoremman lapsen kanssa on ollut enemmän aikaa.

Suomeen paluusta myös jupistiin

Kun Valtavalo tempaisi käänteisen Kiina-ilmiön vuonna 2012, Laatikainen sai paljon kannustusta. Toiset jupisivat, että ei niitä tuotteita oikeasti Suomessa valmisteta – tilaavat kuitenkin osat Aasiasta ja pistävät vain Kainuussa vain tulpan kiinni.

Moisille väitteille Laatikainen naurahtaa. Led-tuotteiden kotimaisuus merkitsee miehelle paljon.

– Aiemmin kun olimme Kiinassa, suurin murheenkryyni oli tarpeeksi korkean laadun ylläpitäminen. Kun saatiin oma tuotanto Suomeen, tästä on tullut meille suurin kilpailuvaltti.

Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen
Julia Sieppi / Yle

Niin yrityksen kuin yksityiselämänkin vaiheet ovat vaatineet henkistä kanttia ja Laatikainen on tyytyväinen, että ympärillä on ollut oikeita ihmisiä.

Siinä vaiheessa ymmärsin sen, että näitä asioita ei saa uudestaan takaisin.

Markku Laatikainen

– Vuonna 2008 hyppäsin hyvästä työpaikasta tähän hommaan ja samaan aikaan vaimo jäi vakituisesta työpaikasta hoitovapaalle ja vaihtoi sen jälkeen alaa. Ehkä meillä on pikkuisen hulluutta ollut mukana, mutta samaan aikaan myös luottamusta tulevaisuuteen. Ja se on kantanut, Laatikainen toteaa.

Rohkeiden päätösten myötä monet asiat ovat loksahtaneet paikoilleen. Laatikainen kokee, että matkan varrella on ollut jopa siunausta.

– Kun montaa asiaa katsoo taaksepäin, näen monia suuntaviivoja, jotka ovat ohjanneet toimintaa. Jos ei jotakin vastoinkäymisiä olisi tapahtunut, oltaisiin jysähdetty karille. Menestyksen kaivaminen on pienestä kiinni.

Lue seuraavaksi