Kiina lievensi kanadalaisen imaamin elinkautistuomiota

Xinjiangin maakunnan oikeus alensi lisäksi 10 terrorismista tuomitun uiguurin tuomiota. Päätöstä perustellaan sillä, että tuomittujen asenteita on onnistuttu muokkaamaan uudelleenkoulutuksessa.

Ulkomaat
Kiinalainen sotilaspartio kadulla Urumqissa.
Kiinalainen sotilaspartio kadulla Urumqissa vuonna 2009.Diego Azubel / EPA

Kaikki 11 vapautettua vankia olivat osallistuneet koulutukseen ja katuneet tekojaan läntisen Xinjiangin maakunnan vankilassa, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Uiguurit oli tuomittu mm. yhteydenpidosta Afganistanissa toimivaan Taliban-liikkeeseen. Useiden tuomittujen elinkautisia muutettiin noin 20 vuoden tuomioiksi.

Yksi vangeista on Ontariosta Kanadasta kotoisin oleva pappi Huseyin Cecill, jonka Kiinan tuomitsi vuonna 2007 elinkautiseen vankeuteen. Tapaus synnytti diplomaattisen kiistan Kiinan ja Kanadan välille.

Kiinassa syntynyt ja aiemmin Yu Shanjiang -nimisenä tunnettu Cecil sai vuonna 2000 turvapaikan Kanadasta. Hänet pidätettiin myöhemmin Uzbekistanissa ja luovutettiin Kiinaan. Kiina ei tunnusta Cecilin Kanadan kansalaisuutta, vaan pitää häntä kiinalaisena. Cecil tuomittiin toimimisesta Itä-Turkestanin islamilaisen liikkeen riveissä.

Cecilin lievennetyn tuomion pituutta ei ole kerrottu.

Itä-Turkestanin islamilainen liike on ääri-islamilainen ryhmittymä, jonka merkityksestä ei ole yhteneväistä käsitystä. Kiinan syyttää liikettä Xinjiangin itsenäisyyden ajamisesta ja terrori-iskujen organisoinnista.

Kiinan linja muslimialueilla pysyy kovana

Xinjiangin levottomuuksissa on kuollut viime vuosina satoja ihmisiä. Uiguurit kiistävät Kiinan keskushallinnon syytöksen yhteyksistä kansainväliseen terrorismiin ja sanovat levottomuuksien juontavan siitä, että Kiina polkee muslimien kulttuurisia ja uskonnollisia oikeuksia.

Kiina käynnisti vuonna 2014 Xinjiangissa "Iskekään kovaa" -nimen saaneen kampanjan sen jälkeen, kun 31 ihmistä kuoli terrori-iskussa vihannestorille maakunnan pääkaupungissa Urumqissa. Esimerkiksi poliisipartioita on lisätty entisestään.

Uiguurien maailmankongressin edustaja pitää uiguurien ja Huseyin Cecilin tuomioiden lieventämistä Kiinan poliittisena propagandana, jonka on tarkoitus viedä huomiota pois otteiden koventamisesta toisaalla.

Lähteet: Reuters, AP