Hyppää sisältöön

Suomalaisilla ei ole työelämän kunnianhimoa – "Tehdään se, mitä sovitaan ja se on siinä"

Työkulttuurissamme ei tavoitella loistavuutta tai toisista erottuvuutta, eikä haluta mennä äärimmäisyyksiin. Yhteisöllisyys on parempaa kuin erottautuminen, sanoo Aalto-yliopiston johtamisen apulaisprofessori.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kunnianhimo on halua saada aikaan erinomaisia tuloksia ja tarvetta suoriutua erittäin hyvin. Aalto-yliopiston johtamisen apulaisprofessori Olli-Pekka Kauppila vertaa suomalaisia työelämän kunnianhimon suhteen muihin kulttuureihin.

– Halua saada erinomaisia suorituksia on tutkittu Itä-Aasiassa ja saksankielisessä Euroopassa. He haluavat loistaa ja olla parhaiden joukossa, sanoo johtamisen apulaisprofessori Olli-Pekka Kauppila.

Pohjana Kauppila käyttää ihmisten orientoitumista. Hänen mukaansa suomalainen varmistaa asioiden hyvin menemisen ennemmin kuin pyrkisi tässä ja nyt parhaisiin tuloksiin.

– Olemme riittävän suoritustason porukkaa, eli emme lähde kunnianhimoisesti tavoittelemaan enemmän ja enemmän. Pelokas ja varmisteleva ihminen on kunnianhimon esteenä, sanoo Kauppila.

Parempi tehdä yhdessä asiat kuin kilpailla työkavereiden kanssa

Suomessa kulttuuri estää Kauppilan mukaan kunnianhimon.

– Sanaanhan kuuluu myös ajatus, että yrittää olla parempi kuin muut. Se kulttuuri meiltä puuttuu, Kauppila toteaa.

Ollaan ahkeria, luotettavia, mutta se jää siihen, koska ei haluta mennä äärimmäisyyksiin.

Olli-Pekka Kauppila

– Tämä ei ole Suomessa sosiaalisesti kovinkaan hyväksyttävä ajatus. Yhteisöllisyys on parempi kuin erottautuminen tai kilpaileminen.

Kauppilan mielestä pyrimme tekemään ahkeasti työn, joka riittää riittävään suoritustasoon.

– Tehdään se, mitä sovitaan ja se on siinä. Ollaan ahkeria ja luotettavia, mutta se jää siihen, koska ei haluta mennä äärimmäisyyksiin. Suomalainen on luotettava, mutta meidän työelämässämme ei tavoitella loistavuutta. Menestyksen tavoitteleminen koetaan jopa agressiivisena.

Osaaminen, motivaatio ja ilmapiiri lisäävät kunnianhimoa

Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen allekirjoittaa väitteen, että esimerkiksi Yhdysvalloissa pyrkimys parempiin työsuorituksiin on eri tasolla kuin Suomessa.

– Sellainen tietynlainen virkeys tulee heillä jo koulumaailmasta ja kotikasvatuksesta. Työni kautta olen nähnyt, kuinka siellä työelämässä annetaan koko ajan hyvää palautetta, vaikka sitä ei aina olisi ansaittu, toteaa Toivanen.

Arvot ja asenteet voidaan kohentaa työelämässä.

Antti Toivanen

Samalla Toivanen korostaa suomalaisten työnantajien vastuuta ruokkiessa kunnianhimoa.

– Intohimo on yritysjohdon asia, että se pystyy luomaan motivaation ja ilmapiirin, jotta tehtävät ja tavoitteet ovat riittävän kovia, mutteivät mahdottomia.

– Tietyt arvot tulevat täälläkin kotoa ja koulusta, mutta arvot ja asenteet voidaan kohentaa työelämässä. Yrityksen pitää pystyy antamaan kulttuuri, joka ei liiku mukavuusaluueella, ja ilmapirin pitää olla kannustava, sanoo Toivanen.

.
.