Otsonikato voi kehittyä keväällä epätavallisen suureksi Lapin yllä

Otsonikatoja on koettu Suomessa kolme kertaa 20:n viime vuoden aikana. Otsonia on Euroopan yllä nyt vähän, mutta Kanadan yllä runsaasti.

ilmasto
Säteilymääriä mitataan Glaciar Union -tutkimusasemalla Etelämantereella.
Otsonikato keskittyy napa-alueille. Kuvassa mitataan säteilymääriä Glaciar Union -tutkimusasemalla Etelämantereella.Felipe Trueba / EPA

Pohjois-Suomen ylle saattaa muodostua tänä keväänä epätavallisen suuri otsonikatoalue, kerrotaan Lapin ilmatieteellisestä tutkimuskeskuksesta Sodankylästä.

Erikoistutkija Rigel Kiven mukaan mittauksissa on havaittu, että stratosfäärin niin sanottu polaaripilvialue on tänä vuonna valtavan iso ja olosuhteet pilvien muodostumiselle ovat edullisia. Aiemmin on havaittu, että otsonikato on sitä isompi, mitä suurempi on näiden pilvien pinta-ala.

Kiven mielestä erityisen kiinnostavaa juuri nyt on stratosfäärin poikkeuksellinen säätila. Eniten tilanteeseen vaikuttaa stratosfäärin lämpötila: jos alhaiset lämpötilat jatkuvat pitkään, on otsonikato todennäköisempi.

Hän korostaa, että vaikka tässä vaiheessa on merkkejä mahdollisesta otsonikadosta, ovat ratkaisevat hetket edessä vasta maaliskuussa.

– Lähtötilanne on aika jännittävä, ja tilanteen kehittymistä kannattaa seurata, Kivi sanoo.

Kyseessä olisi kolmas otsonikato vuoden 1996 jälkeen

Otsonikatoja on koettu Suomen yllä muun muassa vuosina 2011, 2005 ja 1996. Tämänkertainen tilanne vastaa lähinnä vuoden 2005 tilannetta, jolloin otsonikato ei kehittynyt järin suureksi.

Esimerkiksi vuonna 2011 polaaripyörre oli suhteellisen lähellä pohjoisia napa-alueita. Nyt polaaripyörrealue ulottuu peräti Keski-Eurooppaan asti.

Kiven mukaan kiinnostavaa on myös se, että Kanadan yllä on tällä hetkellä varsin paljon otsonia, kun Euroopan yllä sitä on epätavallisen vähän. Keskiarvo on lähellä normaalia, hän huomauttaa.

Mittauksia aiotaan jatkaa Sodankylästä jo huomenna torstaina lähetettävällä säähavaintopallolla. Torstain tekee erityisen kiinnostavaksi se, että tuolloin Sodankylä on aivan polaaripyörteen keskellä. Otsonitilannetta tutkitaan myös satelliiteilla, muun muassa suomalais-hollantilaisella OMI-satelliitilla.

Satelliittihavaintoja voi seurata Ilmatieteen laitoksen sampo.fmi.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivulta.