"Jos sillä saisi pienen jatkoajan" - maallikkodefibrillaattoreita hankitaan hotelleihin ja rinnekeskuksiin, LSHP selvittää sijainnit

Lapin sairaanhoitopiiri selvittää sydänpysähdysten varalle hankittujen helppokäyttöisten automaattidefibrillaattoreiden sijainnit Lapin alueella. Ensihoitohenkilöstö voi tarvittaessa opastaa maallikkoauttajan puhelimitse laitteen luo. Sydänpysähdystilanteessa defibrillaattori pitää saada käyttöön muutaman minuutin sisällä.

Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Muoniolainen Harrinivan matkailuyritys hankki sydämen käynnistimeksikin kutsutun laitteen kolmisen vuotta sitten, oletettavasti ensimmäisten joukossa Lapin alueella.

– Päätin hankkia laitteen sen jälkeen kun meillä sattui ravintolassa tilanne, jossa laitteesta olisi varmasti ollut jonkun verran apua, kertoo Harrinivan henkilöstöpäällikkö, ensiapukouluttajanakin työskennellyt  Maria Pietikäinen. Talviaikana tammikuusta maaliskuulle ”deffaa” säilytetään Vuontisjärven eräkeskuksessa, jossa Harrinivalla on yöpyviä asiakkaita viitenä yönä viikossa.

– Eräkeskus on viiden kilometrin päässä tiestä eli sinne ei autolla pääse. Kun asiakaskunta on osittain jo ikääntynyttä, niin ihan varmuuden vuoksi on viety laite sinne, Pietikäinen kertoo. Tähän mennessä laitetta ei ole tarvittu.

Helppokäyttöisistä, noin tuhannen euron hintaisista maallikkodefibrillaattoreista sanotaan, että niitä osaa käyttää jos ymmärtää kuulemansa. LSHP:n ensihoidosta vastaava ylilääkäri Antti Saari vahvistaa, että laite on juuri niin yksinkertainen. Se opastaa käyttäjäänsä selväsanaisin kehotuksin. Laitteiden suurin maahantuoja Merplast kertoo toimittaneensa yli 1000 sydämen käynnistintä eri puolille maata, yksin Rovaniemelle noin 50.

"Deffa" on saatava käyttöön parissa minuutissa

Ylilääkäri Saari tietää, että ”deffoja” on hankittu hotelleihin, rinnekeskuksiin ja lentokentille, mutta laitteita on myös kymmenissä sellaisissa paikoissa, joista ensihoitohenkilöstö ei tiedä. Lapin ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat Mari Hanhela ja Tea Valkola selvittävät sijainnit opinnäytetyönään. Automaattidefibrillaattoreiden sijainnista voi ilmoittaa Lapin sairaanhoitopiiriin sähköpostilla (deffa@lshp.fi (siirryt toiseen palveluun)).

– Tarkoitus on antaa ensihoidon kenttäjohdon käyttöön kartta, johon laitteet on merkitty. Kun heille tulee tieto elvytystehtävästä, niin he voivat opastaa maallikkoauttajan laitteen luokse. Joku läsnäolijoista voi hakea laitteen ja aloittaa hoidon sillä, Saari sanoo.

Aikaa ei kovin paljoa ole, sydämen käynnistin pitäisi saada käyttöön muutaman minuutin sisällä. Tärkeää on aloittaa paineluelvytys heti paikalla.

– Paineluelvytyksellä voitetaan aikaa, saadaan jonkinlainen verenkierto käyntiin. Jos sydänpysähdys johtuu vaikeasta rytmihäiriöstä, niin se saadaan korjattua vain defibrillaatiolla.

Ambulanssi ei välttämättä tule alle puolen tunnin

Saari tietää, että sydämen käynnistin on esimerkiksi Lapin urheiluopistolla ja Jounin kaupalla Äkäslompolossa, mutta se olisi hänen mukaansa syytä hankkia kaikkiin hotelleihin, kauppakeskuksiin, rinnekeskuksiin ja virastotaloihin.

Lapland Hotelsin rinnepäällikkö Markus Pietikäinen kertoo keskustelleensa laitteen hankinnasta edellisviikolla ja sellainen on todennäköisesti tulossa talven aikana ainakin Pallakselle, kenties myös Olokselle. Pallas on ensisijalla, koska sen hiihtoladut ovat ikäihmisten suosiossa ja se on kauempana ambulanssista kuin Olos.

– Muoniossa on vain yksi ambulanssi, ja jos se on menossa, niin alle puoleen tuntiin ei ambulanssia saa.  Se sai miettimään laitteen hankintaa. Jos sillä saisi pienen jatkoajan, rinnepäällikkö Pietikäinen miettii.