Talokaupoilla pieni on nyt kaunista – ihannetalo on 130 neliötä tai pienempi

Yhä useampi omakotitalon ostaja valitsee aiempaa pienemmän ja käyttökustannuksiltaan huokeamman talon. Neliöitä myydyimmissä taloissa on noin 130, ei enää edellisvuosien tapaan lähes kaksisataa. Ilmiö näkyy jo talotehtaiden tuotannossa sekä liikevaihdossa. Entistä isompi osa myytävistä taloista on sataneliöisiä.

talous
Valmistalo lumisessa maisemassa.
Yle

Pienten omakotitalojen trendi näkyy selvästi markkinoilla. Myytävien talojen koko on pienentynyt viimeiset viisi vuotta.

Syitä on monia, mutta lähes jokainen talotehdas kertoo taloudellisen epävarmuuden ja lainahanojen kiristymisen näkyvän taloa suunnittelevien liikkeissä.

– Vaikka ostopäätös on monen tekijän summa, silti lomautus- ja yt-uutiset saavat varovaisiksi. Epävarmuus on vaivannut jo useamman vuoden ja se sanelee, kuinka iso talo uskalletaan rakentaa, kertoo halsualaisen Teijo-Talot Oy:n toimitusjohtaja Olavi Hallikainen.

Ylimääräistä tilaa ei enää haalita, eikä hukkaneliöitä haluta.

Toimitusjohtaja Olavi Hallikainen, Teijo-Talot

Pienten talojen menekki on kasvanut myös reilut sata taloa vuodessa valmistavalla teerijärvisellä Teri-taloilla. Suomen viiden suurimman talopakettiyrityksen joukossa oleva Kannustalo Oy vahvistaa saman.

Toimitusjohtaja Mika Uusimäki myöntää, että talojen keskikoko on tippunut. Eniten myydään 130-neliöisiä.

– Lisäksi Etelä-Suomen markkinoilla vaikuttavat tonttien korkeat hinnat. Ne vievät rahaa talon hankinnasta. Samalla myös yksikerroksisten talojen osuus on kasvanut, Uusimäki kertoo.

Ilmiö heijastuu liikevaihtoon

Trendi näkyy myös talotehtaiden liikevaihdoissa – ne ovat tippuneet. Kun keskikauppahinta on nyt taloissa pienempi, ovat yritykset joutuneet keksimään uusia lisämyyntikeinoja.

Muuttovalmiista taloista on saatu paikkausta vajeeseen ainakin kokkolalaisella Kreivi-talolla sekä Kannustalolla.

– Nyt kaupataan ja myydäänkin enemmän muuttovalmiita taloja. Ei vain talopakettia, vaan myös putki-, sähkö- ja ilmanvaihtotyöt sekä perustukset vielä päälle, kertoo Kreivi-talon myyntipäällikkö Harri Puskala.

Samaan aikaan vihreät arvot ja kulutustapojen muutos näkyvät ostopäätöksissä.

– Ihmiset puntaroivat tarkemmin tarvittavat neliömäärät. Ylimääräistä tilaa ei enää haalita, eikä hukkaneliöitä haluta. Samalla käyttökustannuksia saadaan pienemmiksi, kertoo Teijo-Talot Oy:n toimitusjohtaja Olavi Hallikainen.

Halsualainen Teijo-Talot myy vuodessa noin 50 talopakettia ja niistä jo kuutisenkymmentä prosenttia on 100–120 neliön taloja. Myös kokkolalaisen Kreivi-talon tuotannosta noin parikymmentä prosenttia on 100 neliön taloja. Ne ovat etenkin varttuneempien ja sinkkujen suosiossa.