1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rock-sarjakuvista tunnettu Ville Pirinen palkittiin Puupäähatulla

Monisärmäisen ja kekseliään sarjakuvataiteilijan tunnetuimpia sarjakuvia ovat tiskijukka Ornette Birks Makkosen seikkailut sekä Suomea groteskisti kuvaava Yhesti yhes paikassa -sarja.

Suomen sarjakuvaseura luovutti tämän vuoden Puupäähattu-palkinnon sarjakuvataiteilija Ville Piriselle. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Puupäähatun myöntäneen Suomen Sarjakuvaseuran mukaan Pirisen teoksissa näkyy rakkaus suomalaiseen huumoriin ja hulluuteen. Hänen teoksensa yhdistävät 1970-lukulaisen retrotyylin ja tajunnanvirtaisen kerronnan tarinoissa, jotka herättävät lukijassa yhtä aikaa riemua ja myötähäpeää.

Pirisen tunnetuin sarjakuvahahmo on musiikkilehtien sivuilla ensiaskeleensa ottanut tiskijukka Ornette Birks Makkonen. Hänen uusin teoksensa on Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina, jossa taiteilija palkintoperustelujen mukaan osoittaa hallitsevansa useita piirrostyylejä.

Kuva: Ville Pirinen

Pirisen päätyönä pidetäänYhesti yhes paikassa-minialbumisarjaa, jonka arkiset jutut kuvaavat suomalaista kansanperinnettä, usein vahvasti humaloituina versioina.

Sarjakuvatyönsä ohessa Pirinen toimii muusikkona. Hän on myös tehnyt kansitaidetta muun muassa Mokoman, Kotiteollisuuden ja YUP:n albumeihin.

Puupäähatun myöntämisen lisäksi Suomen Sarjakuvaseura on nimittänyt sarjakuvaneuvoksiksi suomalaisen sarjakuvan taustavaikuttajan Johanna Rojolan ja tekstaaja-suomentaja Mikko Huuskon.

Suomen Sarjakuvaseura on jakanut Puupäähattuja vuodesta 1972 alkaen.