Nobel-palkittu Pachauri saa pitää Itä-Suomen yliopiston kunniaprofessuurinsa

Itä-Suomen yliopisto ei näe tarvetta viedä kunniaprofessuuria Nobel-palkitulta Rajenda Pachaurilta. YK:n ilmastonmuutospaneelia johtanutta Pachauria syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Yliopiston mukaan rikostuomioita ei ole tullut ja Pachauri on saanut palata energia- ja raaka-ainevaroja tutkivan TERI-instituutin johtajaksi.

Kotimaa
Rajendra Pachauri heinäkuussa 2012.
YK:n ilmastopaneelin IPCC:n johtajan tehtävistä eronnut Rajendra Pachauri. Kuva on otettu heinäkuussa 2012.Martial Trezzini / EPA

Intialainen Rajenda Pachauri luennoi keskiviikkona Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Yiopiston kunniaprofessoria syytettiin aiemmin seksuaalisesta ahdistelusta.

Pachauri on intialaisen kestävään kehitykseen keskittyvän tutkimuslaitoksen The Energy and Resources Instituten eli TERIn pääjohtaja. Pohjoismaiden yksikkö sijaitsee Joensuussa Itä-Suomen yliopiston kampuksella.

Itä-Suomen yliopisto aikoi arvioida Rajendra Pachaurin kunniaprofessuurin syytösten vuoksi. Rehtori Jukka Mönkkösen saamien tietojen perusteella 75-vuotiasta Rajenda Pachauria ei ole tuomittu Intiassa.

– Ilmiselvästi tuomiota ei ole tullut, koska hän saa matkustaa ja on palannut TERI-instituutin johtajaksi, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen kertoo.

Itä-Suomen yliopisto on oikeustapauksen etenemisestä Intiassa lehdistön tietojen varassa. Mitään syytä kunniaprofessuurin perumiselle ei kuitenkaan ole nähty.

– Ei ole tullut ilmi, mitään sellaista, jonka vuoksi muutosta pitäisi tehdä, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.

Pachauria syytti tuolloin 29-vuotias entinen alainen, joka mukaan esimies lähetti hänelle sopimattomia viestejä ja sähköposteja.

Pachauri väitti, että hänen sähköpostiaan ja matkapuhelintaan olisi hakkeroitu.

Syytösten tultua ilmi Pachauri joutui jättämään helmikuussa 2015 tehtävänsä YK:n hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n puheenjohtajana.