Uutta valoa markkinoille – välkkymätön led ei altista päänsärylle

Valtavalo Oy tuo markkinoille LED-valoputkia, jotka ovat käytännössä välkkymättömiä. Kajaanin tehtaalla valmistettavat valot on suunniteltu käytettäviksi etenkin tiloihin, joissa oleskellaan pitkiä aikoja.

ledit
Robotti Valtavalon tehtaalla Kajaanissa.
Julia Sieppi / Yle

Kajaanilainen Valtavalo Oy (siirryt toiseen palveluun) ottaa uuden askeleen LED-valoissa. Yhtiö tuo markkinoille, oman kertomansa mukaan ensimmäisenä maailmassa, LED-valoputket, jotka eivät käytännössä välky. Valojen välkyntä aiheutuu sähköverkon jännitteen nopeista vaihteluista.

– Parin viime vuoden aikana on ollut paljon tutkimuksia, missä on tutkittu välkkymisen haittavaikutuksia. On todettu, että tällä hetkellä käytössä olevat valonlähteet eivät ole riittävän hyviä, mainitsee yhtiön toimitusjohtaja Markku Laatikainen.

Välkyntä voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä ja levottomuutta.

Valtavalon uusien G4 LED -valoputkien, joita valmistetaan Kajaanin tehtaalla, välkyntäprosentti on reilusti alle viisi. Valtavalon mukaan kilpailevien lediputkien vastaava luku on tyypillisesti yli 30 prosenttia. Mutta kaikki LED-valot välkkyvät vähemmän kuin vaikkapa magneettisten kuristimien loisteputket.

Jos halutaan täysin välkkymätöntä valoa, ainoastaan auringosta voi sitä saada.

Markku Laatikainen

– Täytyy muistaa, että kaikki sähkövalot välkkyvät. Jos halutaan täysin välkkymätöntä valoa, sitä voi saada ainoastaan auringosta. Seuraavaksi paras juttu on kuitenkin meidän uusi tuotteemme, Laatikainen mainitsee.

Välkyntäongelma on ratkaistu uusissa valoputkissa kehittämällä ohjauselektroniikkaa. Laatikainen toteaa myös, että hyvinvointiin ja stressittömään valaistukseen liittyy myös tuotteen pitkäikäisyys sekä vireystilaan ja melatoniinin tuotantoon vaikuttava valon spektri.

Uudet LED-valot on suunniteltu lähtökohtaisesti tiloihin, joissa oleskellaan pitkiä aikoja, kuten työpaikoille. Laatikaisen mukaan aluksi tuotteen hinta saattaa olla hiukan korkeampi kuin muiden LED-valojen.

– Mutta uskon vakaasti, että hinta tulee painumaan alaspäin kun välkkymättömät alkavat yleistyä.