Kajaanissa ei ole Odinin katupartioita, mutta tukiryhmä on – Poliisi: "Täällä ollaan totuttu ulkomaalaisiin"

Kajaanissa ei toistaiseksi ole nähty Soldiers of Odin -yhdistyksen eli Odinin sotureiden katupartioita. Facebookiin on kuitenkin ilmestynyt ryhmä, joka osoittaa tukeaan katupartioyhdistykselle Kajaanissa.

ilmiöt
Odinin soturit marssilla Joensuussa.
Kuka pelkää eniten?Jussi Mansikka / YLE

Facebookiin on tammikuun lopulla luotu ryhmä Support Soldiers of Odin Kajaani (siirryt toiseen palveluun). Ryhmälle on kertynyt pian 300 tykkääjää. Ryhmä osoittaa tukeaan Soldiers of Odin -katupartioyhdistykselle eli Odinin sotureille, joka ilmoittaa toimivansa Suomessa 23 paikkakunnalla.

Yle Kajaani kysyi ryhmältä Facebook-viestillä, onko Kajaanissa jo Odinin sotureiden katupartiotoimintaa. Support Soldiers of Odin ei halunnut kommentoida asiaa ja kertoi, ettei ryhmä muutenkaan anna haastatteluja tässä vaiheessa.

Kainuun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi kuitenkin samana päivänä, että Kajaaniin on perustettu oma Soldiers of Odin -katupartioryhmä. He kertoivat, että tarkoituksena on aloittaa partiointi kaupungin keskustassa. Ylelle Kajaanin Soldiers of Odin ei ole suostunut antamaan haastattelua.

Yle Kajaanilla oli vielä torstaina 4.2. tieto, että Kajaanissa ei ole nähty Odinin sotureiden katupartioita. Myöskään poliisilla ei ollut heistä havaintoja.

– Periaatteessahan katupartiot eivät ole poliisiasia, mutta jos kohtaamme esimerkiksi Odinin sotureiden partion, kysymme heiltä, mikä on ryhmän tarkoitus, kertoo Oulun poliisilaitoksen Kajaanin valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja, ylikomisario Arto Lumikari.

Poliisin kanta on kuitenkin, että yksityisiä katupartioita ei tarvita.

– Yleisen järjestyksen valvonta on syytä pitää ainoastaan poliisilla, sanoo Lumikari.

Kajaanissa ollaan totuttu ulkomaalaisiin

Kajaanissa on katukuvassa ollut paljon ulkomaalaisia jo yli 15 vuoden ajan, koska kaupungissa on ollut vastaanottokeskus vuodesta 1999 alkaen. Katupartioita ei ole ehkä juuri siksi, että ulkomaalaisten läsnäoloon on totuttu. Tämän ajatuksen vahvistaa myös poliisi.

– Syksyn 2015 aikana Kajaanissa oli enimmillään jopa 500–600 turvapaikanhakijaa, eikä se aiheuttanut Kajaanissa minkäänlaisia negatiivisia kannanottoja tai muita ongelmia. Nähdäkseni se johtuu siitä, että Kajaanissa on ulkomaalaisten kanssa vuorovaikutuksessa pitkät perinteet, sanoo ylikomisario Arto Lumikari.

Päivitetty 5.2.2016 klo 13:32: Artikkeliin on lisätty Kainuun Sanomien tieto katupartiosta sekä linkki juttuun.