Aikuisopiskelija iloisista joensuulaisista: Saatteko te jotain salaista provikkaa?

Lahtelainen Helena Salakka aloitti syksyllä täydennysopinnot Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Jo ensimmäisen lähijakson aikana hän hämmentyi tyystin: opiskelukaupungissa tuntui kaikkialla saavan huippuhyvää palvelua. Niin hyvää, että aikuisopiskelija kirjoitti siitä opiskelijalehti Uljaaseen - ja se nettikirjoitus huomattiin.

Joensuu
Helena Salakka.
Anna Räikkönen

Joensuuhun opiskelemaan tullut Helena Salakka kirjoitti Itä-Suomen yliopiston opiskelijalehti Uljaaseen joensuulaisista. (siirryt toiseen palveluun) Salakka kehuu vuolaasti kaupunkilaisia hyvästä palvelusta ja epäilee, että joensuulaiset saavat jotain salaista provisiota kaupungin markkinoimisesta.

Jo opinto-ohjaajaopintojensa ensimmäisen lähijakson aikana yliopistolla Joensuussa syksyllä Helena Salakka kertoo hämmästyneensä.

– Mulla oli hirmuisen monta yksittäistä hyvää kohtaamista. Tuli semmoinen perushäkeltynyt olo, että mikä joensuulaisia vaivaa? Sain loistavaa palvelua ihan ensimmäisestä bussimatkasta lähtien.

Aloin epäillä yleistä salajuonta.

Helena Salakka

Palvelu oli Salakasta jopa epäilyttävän hyvää.

– Aloin epäillä yleistä salajuonta. Olen kuullut, että Joensuussa on hyvä markkinointikoneisto ja tiedotusosasto kaupungissa - mietin, että onko joku epäilyttävä kampanja käynnissä, että yritätte saada meidät kaikki muuttamaan sinne Joensuuhun, Salakka naurahtaa.

Millaisia kokemuksia tuoreelle aikuisopiskelijalle sitten kertyi?

– Olin menossa bussilla majapaikkaani ja bussikuskilta kyselin, millä pysäkillä kannattaisi jäädä pois. Kuski rupesi siinä ajaessaan katsomaan kartasta, missä jäädä pois. Kaikista häkellyttävintä oli, että kun jäin pysäkillä pois, hän hyppäsi vielä linja-autosta perään ja osoitti, että tuossa on polku jota kun menet, niin majapaikka löytyy. Tuli semmoinen olo, että hän voisi kantaa mun reputkin vielä perille.

Salakan hyvät kokemukset eivät päättyneet ensimmäiseen bussimatkaan.

– Ihan kaikissa ravintoloissa ja ruokapaikoissa tuntui, että sain erityisen hyvää kohtelua. Ihmiset olivat läsnä ja katsoivat silmiin ja palvelivat tosi mallikkaasti ensimmäisestä kohtaamisesta laskun maksamiseen ja hein toivotukseen saakka.

Ylimääräinen asiakkaan huomiointi teki vaikutuksen

Salakka asuu Lahdessa ja kertoo saaneensa palvelua asiakaspalvelua kotikaupungissaan, mutta Joensuussa hyvää palvelua sai jatkuvasti jokaisessa paikassa.

– Ihmiset teki sellaista ekstraa, että vaikka yliopiston aamupalakahvilassa joku oli tehnyt lämpöisiä voileipiä ja lämmittänyt karjalanpiirakoita ja laittanut valmiiksi munavoita. Sellaista, mitä ei yleensä näe itsepalvelupaikoissa. Ottivat ihmiset huomioon, se teki vaikutuksen, Helena Salakka kertoo.

Hän hämmentyi huomioivasta asiakaspalvelusta, joka tuntui perheenäidistä hemmottelulta perusarkeen verrattuna.

– Itsellä oli iltaisin opiskelujen jälkeen aikaa käydä eri paikoissa ja keskittyä palveluun ilman lapsiosastoa mukana.

Helena Salakka on antanut tunnustusta hyvästä palvelusta myös välittömästi.

Tämä on yleinen fiilis meillä kaikilla joensuulaisista.

Helena Salakka

– Yritän sanoa palautteen ääneenkin. Kiitin bussikuskia ja ravintolassa koko pöytäseurue yltyi kehumaan loistavia asiakaspalvelijoita.

Salakka on keskustellut aiheesta myös opiskelijakavereidensa kanssa, jotka aloittivat yhtaikaa opinto-ohjaajan opinnot Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

– Kun jaoin ylioppilaslehden jutun omilla Facebook-sivuillani, kyllä siinä tuli vahva kokemus, että tämä on yleinen fiilis meillä kaikilla joensuulaisista.

Arkityö tehokkaampaa kuin imagomarkkinointi

Onko tällainen arkinen pr-työ tehokkaampaa kuin kuntien imagomainonta eri medioissa?

– Olen täysin sitä mieltä, että jos yritys saisi omat työntekijänsä mainostamaan työpaikkaansa arkisella omalla käyttäytymisellään, se on parasta markkinointia. Näin myös kaupungissa, ihmiset tekevät sen kaupungin ja fiiliksen, mikä turisteille sinne saapuessa tulee.

Helena Salakka suitsuttaa myös Joensuun kaupungin nettisivuja.

– Siellä tulee semmoinen lupsakka olo, viestintä tehdään ammattimaisesti, mutta ei suhtauduta siihen haudanvakavasti.

Lopuksi opiskelija kiteyttää Joensuun kokemuksensa.

– Siellä ihmiset on läsnä omana itsenään ja huomioivat lähimmäisen. Tämä tekee vaikutuksen tässä ajassa. Tätä Suomi kansakuntana tällä hetkellä kaipaa.