Yritykset lähtivät tukemaan nuorten syrjäytymistä ehkäisevää työtä – valtion päätöstä leikkauksista odotetaan vielä

Suomen nuorisokeskuksissa ollaan odottavalla kannalla, koska viimeistä tietoa valtion leikkauksista tälle vuodelle ei ole saatu, vaikka vuosikin on jo vaihtunut. Kouvolassa yritykset ovat lähteneet nuorten tueksi.

Kotimaa
Nuori mies.
Yle

Hallituksen suunnitelmissa oli leikata etsivästä nuorisotyöstä tänä vuonna kuusi miljoonaa euroa ja työpajatoiminnan valtiontuista 1,5 miljoonaa euroa. Leikkausten vuoksi esimerkiksi syrjäytymisuhan alla olevien nuorten valmennustuki oli menossa nollaan.

Nuotta-valmennuksia järjestävän Nuorisokeskus Anjalan nuorisotyön johtaja Pasi Hedman kertoo, että joulukuussa valtiovarainvaliokunta vähensi suunniteltuja leikkauksia. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaikka budjettiesitys on hyväksytty ja vuosi vaihtunut.

– Saimme lievän torjuntavoiton, kun valtiovarainvaliokunta linjasi, ettei leikkauksia toteuteta suunnitellusti. Edelleenkään emme kuitenkaan tiedä tarkasti, mitä tulee tapahtumaan. Uusia valmennuksia ei opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen puitteissa ole voitu ottaa, Hedman selvittää.

Nuorten elämänhallintataitoja kehittävän Nuotta-valmennuksen tuki yhdeksälle nuorisokeskukselle on ollut aikaisemmin miljoona euroa. Hedmanin mukaan kaikki nuorisokeskukset ovat edelleen vailla valtion lopullista päätöstä.

Tulijoita valmennukseen kuitenkin riittäisi.

– Jouduimme viime vuonna perumaan paljon valmennuksia. Meiltä kysellään onko valmennuksia tulossa ja onko mahdollisuuksia, mutta joudumme sanomaan, ettemme tiedä lainkaan, mikä kohtalo on, Hedman harmittelee.

Yritykset innostuivat tukemaan Nuotta-valmennusta

Kouvolassa Nuorisokeskus Anjalassa noin 50 nuorta pääsee kuitenkin tänä vuonna Nuotta-valmennukseen yrityssponsoreiden ansiosta.

Nuorisokeskus lanseerasi viime vuoden lopulla Hyvän tekijä -kampanjan, jossa etsittiin sponsoreita tukemaan Nuotta-valmennuksen järjestämistä. 13 lähialueen yritystä lähti mukaan. Tukisummat vaihtelevat sadoista tuhansiin euroihin.

Kouvolan alueen yritykset vastasivat todella hienosti huutoon ja halusivat lähteä tekemään hyvää.

Pasi Hedman

– Kouvolan alueen yritykset vastasivat todella hienosti huutoon ja halusivat lähteä tekemään hyvää meidän kanssa. Kampanja on edelleen käynnissä ja kutsumme yrityksiä mukaan hyväntekijöiksi.

Hedman kuitenkin huomauttaa, ettei sponsorointi voi olla kokonaisvaltainen ratkaisu rahoitusvajeeseen, vaan muitakin rahoituslähteitä on löydyttävä.

– Nuotta-valmennus on valtakunnallista toimintaa, ja olemme selvittäneet mahdollisuuksia rahoitukseen Euroopan sosiaalirahaston kautta, että voisimme tarjota valmennusta edes täällä alueellisesti.

Nuorisokeskus Anjalassa on vakaa tahto saada Nuotta-valmennukset jatkumaan tavalla tai toisella, mutta uusia rahoituslähteitä ei löydetä pika-aikataululla.

– Jos ajatellaan uusia rahoituslähteitä vaikkapa Euroopan Unionin kautta, niin hakuprosessit ovat kuitenkin pitkiä ja menee aikaa, että saadaan päätöksiä. Puhutaan varmaan ensi vuodesta, Hedman arvioi.

– Nuorilta ja heidän kanssaan työskenteleviltä työntekijöiltä tullut palaute kannustaa meitä tekemään työtä edelleenkin, hän jatkaa.