Epätoivo pakottaa turvapaikanhakijoiksi nyt naisia ja lapsia – katso video matkaavista perheistä

Tyypillinen Eurooppaan pyrkivä turvapaikanhakija ei olekaan enää nuori, yksin matkustava mies. Nyt jo 60 prosenttia likkeelle lähtijöistä on naisia tai lapsia. Erityisesti lapset ovat suuressa vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Ulkomaat
Gulistan käy koulua pakolaisleirillä Turkissa.
Monien turvapaikanhakijoiden matka alkaa Turkista ja jatkuu Kreikan kautta muihin EU-maihin. YK:n lastenjärjestö Unicef on kuvannut perheiden matkaa.

Syyrialainen Gulistan ja hänen perheensä pakenivat väkivaltaa Alepposta, Syyriasta. Ensin muutettiin Kobaneen, mutta sitten Isis aloitti taistelunsa siellä.

Nyt perhe on pakolaisleirillä Suruçin kaupungissa Turkissa. Gulistan on nipinnapin 10-vuotias.

Gulistanilla on onnea, sillä hän voi käydä leirin koulua. Tytön isälle on tärkeää, että lapsi pääsee kouluun.

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoo, että yhä useammin pakolaisiksi lähtee kokonaisia perheitä. Myös yksin matkustavien lasten osuus on kasvanut.

Järjestön mukaan esimerkiksi Turkista Kreikkaan meren ylitse matkustavista turvapaikanhakijoista lähes 60 prosenttia on naisia tai lapsia. Enemmän kuin joka kolmas on lapsi, ja usein hänet on laitettu matkaan yksin.

– Ilmiö kuvastaa perheiden valtavaa epätoivon määrää, kun ne alkavat lähettää liikkeelle kaikkein haavoittuvimpia eli naisia ja lapsia, sanoo Suomen Unicefin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru.

Vielä viime kesänä, kun Euroopan pakolaiskriisi alkoi pahentua, kolme neljästä turvapaikanhakijasta oli yksin matkustava nuori mies.

Lapset ovat suuressa vaarassa

Kirsi Haru on huolissaan käänteestä.

– Mitä enemmän naisia ja lapsia on liikkeellä, sitä suuremmat mahdollisuudet heillä on joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi.

Erityisesti tämä vaara koskee yksin matkustavia lapsia.

Heidän lukumäärästään ei ole tarkkoja tietoja, mutta pelkästään Ruotsissa turvapaikkaa on hakenut yli 34 000 alaikäistä. Saksassa vastaava luku on 60 000.

Euroopan poliisivirasto Europol kertoi muutama päivä sitten, että ainakin 10 000 yksin Eurooppaan tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut. Europol pelkää, että suuri osa heistä on joutunut lapsikaupan uhriksi, ja heidät on kaupattu orja- tai seksityöhön.