Koe uusi yle.fi

Rakennustöitä taas tarjolle Hämeessä ja Uudellamaalla

Rakennusalan työllisyyden odotetaan vahvistuvan selvästi keväällä Etelä-Hämeessä. Rakennusliiton mukaan jo alkuvuodesta ollaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä paremmassa työllisyydessä kuin vuosi sitten. Etelähämäläisille rakentajille on tarjolla työtä kohtuullisen matkan päästä Uudeltamaalta. EK:n suhdannebarometri lupaa myös etenkin Uudellemaalle lisää rakentamista.

talous
Juteinikeskuksen rakennustyömaa
Ville Välimäki / Yle

Etelä-Hämeessä uusia rakennustyömaita käynistyy taas kevään koittaessa. Alkamassa on koulurakennushankkeita, asuintaloja ja esimerkiksi Hämeenlinnassa kesästä alkaen näkyvällä paikalla uimahallin uusiminen sekä peruskorjaus. Rakennusliiton Etelä-Hämeen toimitsija Keijo Ilo luottaakin alan vaikeimpien aikojen olevan nyt hetkeksi ohi. Töitä Ilon mukaan on monilla paikkakunnilla, mutta usein ajomatkan päässä.

– Järkevän ajomatkan päässä olevia kohteita on Riihimäellä ollut ja on isohkoja kohteita. Lahdessakin on tulossa jonkin verran töitä kuten kouluprojektit. Kun puhutaan töistä 80 kilometrin säteellä, sen matkan sisälle useampiakin kohteita löytyy, kertoo toimitsija Keijo Ilo.

Uudisrakennuskohteiden ohessa myös rakennusten peruskorjaukset, saneeraukset ja uudistamiset alkavat tarjota työtä osaajille. Hämeenlinnassa käynnistetään vanhojen arvorakennusten uudistamista, kuten funkkis-tornitalo Wetterhoffilla, Rauhankadun jugend-virastotalolla ja yksityisomistukseen siirtyneellä 1800-luvun lopun Suomen kasarmeilla, aivan kantakaupungissa keskustassa tai keskustan tuntumassa.

Rakentajille vuodesta 2016 on tulossa Etelä-Hämeessä hieman viime vuotta parempi

Etelä-Hämeessä rakennusalan työllisyys on pohjoisempaa Hämettä parempi. Kanta- ja Päijät-Hämeessä on helmikuun alussa työttömänä kuutisen sataa ammattiliittoon kuuluvaa rakentajaa. Vuonna 2015 vastaavana aikana ilman töitä rakentajia Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli enemmän.

Kaksi miestä rakennustöissä.
Isto Janhunen / Yle

Vuosi sitten, alkuvuodesta 2015, koko Hämeen alueen rakentajien työttömyysaste oli yli 22 prosenttia. Nyt se on vajonnut viitisen prosenttiyksikköä alemmaksi, runsaaseen 17:ään. Rakennusliitto laskee Hämeen alueeseensa niin Pirkanmaan kuin Etelä-Hämeen.

Etelähämäläisten työllisyyttä tukevat Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun rakennustyöt. Ne ovat pitkähkön, mutta kohtuullisen työmatkan päässä.

– Uudellamaallakin tilanne on viime vuotista parempi. Rakennusliiton korvauksilla on nyt vähemmän väkeä Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla kuin 2015 vuoden alkupuolella. Uudellamaallakin on suurehkoja hankkeita tulossa, kertoo Keijo Ilo.

Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton arvion lisäksi myös uusin EK:n ja Hämeen kauppakamarin talouden aluebarometri osoittaa, että Etelä-Hämeessä rakentamisessa menee hieman edellisvuotta paremmin. Lisäksi EK:n aluebarometrissä selkeästi voimakkaampaa kasvua ennustetaan rakentamiseen Uudellemaalle.