Niinistö suorasanaisessa puheessaan: Kansainväliset pakolaissäännökset jääneet ajasta jälkeen

Presidentti Sauli Niinistö huomautti valtiopäivien avajaisissa pitämässään suorasanaisessa puheessa, että jokainen, joka osaa sanoa sanan "asylum" eli turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen. Niinistön mukaan sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja.

Kotimaa
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhui valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016.

Presidentti Sauli Niinistön mielestä kansainväliset pakolaissäännökset eivät ole enää ajan tasalla. Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa olevansa varma, että jos kansainvälisiä säädöksiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi.

Presidentti kuitenkin jatkoi sanoen, että silti niissä pidettäisiin kiinni ihmisoikeuksista ja autettaisiin hädässä olevia.

Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille hyvin pahaa.

Sauli Niinistö

Tiukkasanaisessa puheessaan Niinistö huomautti, että hyviä vaihtoehtoja ei nyt ole.

– Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä jossain vaiheessa pitää tunnustaa, että kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita ei juuri nyt kyetä täyttämään.

Niinistö huomautti puheessaan, että käytännössä jokainen, joka osaa sanoa sanan "asylum" eli turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen.

– Sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja, presidentti sanoi.

Niinistön mielestä vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan ja pystyy näin jäämään Eurooppaan.

Eurooppalaisessa arvomaailmassa dilemma

Presidentti huomautti, että Eurooppa ei enää pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Niinistön mielestä eurooppalaiseen arvomaailmaan liittyy dilemma.

Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.

Sauli Niinistö

– Sietorajan ylittäminen romahduttaa arvojärjestelmämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille hyvin pahaa.

Presidentti huomautti, että useimpia, ellei kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi.

– Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä pitäisi tehdä.

Presidentti huomautti, että hädässä tai vainon kohteena olevia on autettava.

– Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.

Presidentti nosti puheessaan esiin myös alkuvuonna käydyn julkisen keskustelun, jossa suomalaiset ovat haukkuneet toinen toistaan.

– On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat ja tietysti sitten hyväksi lopuksi poliisikin. Olemme perin itsemme haukkuneet, Niinistö läksytti.

Hän peräänkuulutti kirjailija Jyri Paretskoin Iisalmen Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) lanseeraamaa tolkkua.

Lohela kiitti harkituista sanoista

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) kiitti eduskunnan puolesta Niinistöä harkituista sanoista. Lohela huomautti, että maailmassa tapahtuvat muutokset ovat hyvin nopeita ja eduskunnan reaktiokykyä koetellaan uudella tavalla.

Lohelan mukaan turvapaikanhakijoiden suuri määrä ja erilaiset turvallisuusuhat huolettavat kaikkia.

– Muuttunut tilanne täytyy ratkaista asian vakavuus huomioiden riittävän päättäväisesti, ei sinisilmäisesti odottamalla, että asiat ratkeavat itsestään, Lohela sanoi omassa puheessaan.

Lohela myös peräänkuulutti pelotonta, mutta toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria.