1. yle.fi
  2. Uutiset

Talletusautomaatit pullistelevat rahaa – Automatia yllättyi yksityisten talletusinnosta

Kun käteisen rahan käyttäminen vähenee, näkyy se myös pankkiautomaattien poistumisena katukuvasta. Nyt käteisnostoautomaattien kylkeen on kuitenkin ilmestynyt myös talletusautomaatteja. Automatian mukaan niitä käyttävät muun muassa kirpputorikauppaa käyvät yksityishenkilöt.

ilmiöt
Automaatin kyltti.
Hanna Lumme / Yle

Käteisen rahan käyttö on laskenut rajusti vuosituhannen taitteesta lähtien, mikä on tarkoittanut myös pankkiautomaattien vähenemistä.

Käteisnostoautomaattien kylkeen on kuitenkin viime aikoina ilmestynyt talletuspisteitä, joita käytetään yllättävältä taholta. Niillä myös tallennetaan isojakin summia.

– TalletusOtto-automaattien tapahtumamäärät ylittivät kaikki odotukset, ja myös se yllätti, miten moni niistä on tapahtunut juurikin yksityisasiakaspuolella. Yksityishenkilöt myös tallettavat yllättävän suuria summia koneilla, kertoo asiakkuusjohtaja Jyri Marviala Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Käytetyn tavaran kauppaa käteisellä

Jyri Marviala arvelee, että yksi selittävä tekijä käteisen rahan siirtämiseen talletusautomaateilla on käytetyn tavaran kauppa.

– Kirpputoritoiminta on kasvanut ja siirtynyt nettiin, mutta vaikka se kauppa sovitaankin siellä, tavataan kuitenkin tavaraa vaihdettaessa usein henkilökohtaisesti. Maksuväline on silloin yleensä käteinen, Marviala pohtii.

Marviala sanoo myös kuulleensa, että kirpputorikauppa olisi myynniltään Suomessa tänä päivänä jo suurempaa kuin varsinainen verkkokauppa.

Automaateilla nostetaan miljardeja vuodessa

Vaikka käteisnostoautomaatteja vähennetäänkin ja käteisen rahan käyttäminen hiipuu, eivät automaatit ole poistumassa tyystin katukuvasta. Käteistä nostetaan edelleen 13 miljardia euroa vuosittain.

– Uusimme automaatteja tälläkin hetkellä vuosikymmenen loppuun saakka, enkä kyllä näe, että nämä ovat viimeiset automaatit, joita tullaan uusimaan. Olemme myös laajentamassa talletusautomaattien verkostoa lisäämällä kevyempiä automaatteja, Jyri Marviala kertoo.

Lue seuraavaksi