Asiantuntija varoittaa Facebook-ryhmien ylläpito-oikeuksien jakamisesta – "ollaan herkkäuskoisia"

Kun Facebook-ryhmän arvokkaat kuvakansiot napsautetaan bittiavaruuteen, juuri mitään ei ole tehtävissä. Sosiaalisen median asiantuntija painottaa, että ryhmien ylläpito-oikeuksia pitäisi antaa vain tarkan harkinnan jälkeen. Tärkeät tiedostot pitäisi aina tallentaa vähintään kahteen paikkaan.

ilmiöt
Facebook-logo
Nina Keski-Korpela / Yle

Liki 4 500 hengen Vorssankiälisten uutisten Facebook-ryhmässä kävi viime viikolla katastrofi. Seudun historian vanhoista valokuvista hartaudella kerättyjä kuva-albumeja katosi bittiavaruuteen entisen ylläpitäjän toimesta. Hän oli luonut vanhat kuvakansiot.

– Luomansa albumin pystyy albumin luoja, omistaja, itse tuhoamaan, ja näin tapahtui Vorssankiälisten uutisten tapauksessa. Arvokkaat kuva-albumit tuhottiin yhden viikonvaihteen aikana, kertoo ryhmän ylläpitäjä.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, miten paljon kuvia hävisi. Määrä saattaa olla tuhatkin kuvaa, mutta ainakin satoja kuvia. Eikä vain kuvia.

– Kuvien mukana menivät myös ihmisten kommentit, joissa oli muun muassa todella paljon kommentteja, joissa oli historiallista tietoa.

Järkyttyneet ryhmäläiset ovat lähettäneet Facebookille palautetta kuvien palauttamiseksi.

– En tiedä, onko sillä mitään vaikutusta. On vaikeaa, kun siellä oleviin ei ole saanut ainakaan vielä todellista kontaktia, palauteboxista kun ei tiedä, lukeeko sitä kukaan koskaan, kertoo ryhmän ylläpitäjä.

Harkitse tarkoin, kuka pääsee ylläpitäjäksi

Sosiaalisen median yrittäjä Harto Pönkä Innowisesta muistuttaa, että ryhmän perustajan pitää harkita tarkkaan, kenelle antaa ylläpito-oikeuden.

– Oleellista on, että kun alkuperäinen perustaja antaa muille ylläpito-oikeuksia, niin antaisi oikeuksia vain henkilöille, joihin todella luottaa.

Ylläpitäjien kesken pitää pohtia pelisääntöjä: mitä yksittäinen ylläpitäjä voi tehdä ja mistä taas täytyisi keskustella ensin muiden ylläpitäjien kanssa.

– On arkipäivää ryhmien ja sivujen ylläpitäjillä, että moderointiakin varten on luotava käytännöt. Jos aletaan poistaa kuvia tai keskusteluista viestejä tai koko keskusteluja, niin millä säännöillä niitä voi tehdä?

Toisinaan ryhmän olemassaolon varrella voi tapahtua yllättäviä käänteitä. Ylläpitäjät saattavat riitaantua ryhmän linjasta ja suunnasta.

– Riippuu onko pieni ryhmä vai iso, missä sitoutuneisuus on löyhää ja ryhmäläisiä yhdistää vain sama kiinnostuksen aihe. Kun tulee ristiriita, tilanne voi yllättää.

– Aina ei voi luottaa edes siihen, että ryhmän aihe ja tarkoitus pysyisi samana. On nähty paljon jäseniä keränneitä ryhmiä, joista on yllättäen tullut kaupallisen mainonnan kanavia.

Varmuuskopioi kaikki kahteen paikkaan

Facebookin ryhmässä olet joko jäsen tai ylläpitäjä. Jos olet ylläpitäjä, voit tehdä mitä tahansa, kertoo Harto Pönkä.

– Voi säätää vain sitä, kuka pystyy hyväksymään jäseniä tai kuka voi julkaista, ylläpito vai kaikki jäsenet, tai että pitääkö ylläpitäjän ensin hyväksyä kaikki julkaisut. Mutta esimerkiksi kuvien poisto-oikeuksia ei voi säädellä.

Toiminnan sujuvuuden kannalta on kätevää, että ryhmällä on paljon ylläpitäjiä, mutta samalla se on riski.

Ollaan herkkäuskoisia eikä tulla miettineeksi asioita ennen kuin tulee hankaluuksia.

Harto Pönkä

– Liian vähän sovitaan ja suunnitellaan pelisääntöjä muutenkin somessa, ollaan herkkäuskoisia eikä tulla miettineeksi asioita ennen kuin tulee hankaluuksia.

Voidaanko esimerkiksi ryhmästä poistetut kuvat saada palautettua takaisin?

– Pidän sitä hyvin epätodennäköisenä, että Facebook lähtisi yksittäisen ryhmän kuvia palauttelemaan, yritykseen ehkä suhtauduttaisiin eri tavalla. Helpompaa olisi ryhmässä pyytää lähettämään kuvat uudestaan.

Harto Pönkä arvioi, että usein ongelman ydin on siinä, miten digitaalisia tietoja säilytetään ja varmuuskopioidaan.

– Ei kannata luottaa sosiaalisen median palveluihin tai muihinkaan pilvipalveluihin, että tiedot ovat niissä varmassa tallessa. Tärkeät tiedostot on pidettävä vähintään kahdessa paikassa tallessa.

– Toivottavasti Facebook tekee joskus jonkin roskakorin kuvien poistoon, että ne jäisivät johonkin ennen kuin poistuvat kokonaan. Tämä on tietyllä tapaa Facebookin puute.