Hämeen kauppakamarin eväät suhdannenäkyminen kirkastamiseen: rytminvaihdos ja rohkeutta rahoitukseen

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannearviot noudattelevat pitkälti koko maan tilannetta keskimäärin. Hennoista elpymisodotuksista huolimatta epävarmuus jatkuu.

kauppakamarit
Rakennusmiehiä telineillä siluetissa.
Mika Kanerva / Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Hämeen Kauppakamarin suhdannekatsaus tulevalle puolivuotiskaudelle kertoo, että hämäläisten yritysten talousodotuksissa on lievää kasvua.

Vaikka Hämeen näkymät ovat paremmat kuin mitä julkisuudessa on voitu ennakoida, hyvät ne eivät ole vielä missään tapauksessa.

Tapani Kiiski

Hienoisesta noususta huolimatta tilausten määrää kuvataan edelleen heikoksi ja työvoiman arvioidaan vähenevän lähikuukausina.

Teollisuudessa ja rakentamisessa lähes yhtä moni hämäläisyrityksistä arvioi alkutalvella talousnäkymiinsä niin heikennystä kuin parannustakin.

Palvelualan yritysten suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on parantunut aavistuksen viime syksystä.

Lainanantoon ja riskirahoitukseen rohkeutta

Hämeen kauppakamarin tuore toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen uskoo, että käänne kohti positiivista on mahdollinen, jos vain rytminvaihdos saadaan aikaan.

Kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja, Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski on hienoisen yllättynyt suhdannebarometrin tuloksista.

– Vaikka Hämeen näkymät ovat paremmat kuin julkisuudessa on voitu ennakoida, hyvät ne eivät ole vielä missään tapauksessa. Viisastenkiveä ei ole, päämäärään päästään vain työtä tekemällä, hän toteaa.

Tapani Kiiski toivoo pankeilta nykyistä rohkeampaa rahoituspolitiikkaa suhteessa pk- ja startup -yrityksiin.

– Rahan hinta ei varmasti ole ongelma nyt, kun korot ovat alhaalla, mutta saatavuus on - siitä olen kuullut paljon viestejä kentältä. Ymmärrän, että vakavaraisuussäädökset rajoittavat, mutta pankeilla on pelintekijän paikka ja oma roolinsa koko tilanteen aukaisemiseksi, hän toteaa.