Hyppää sisältöön

Analyysi: Venäjän propagandasodan pelinappuloita Saksassa ovat turvapaikanhakijat ja poliisit

Venäjän media luo kuvaa, jonka mukaan naiset ovat vaarassa Saksan suuren turvapaikkahakijamäärän takia. 13-vuotiaan venäläis-saksalaisen tytön väitettyä raiskausta Berliinissä käytetään lyömäaseena jopa ulkoministeritasolla, Berliinin kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kirjoittaa.

Bild-lehden artikkeli pohtii Venäjän median luomaa kuvaa Saksan tilanteesta. Kuva: Bild / Yle Uutisgrafiikka

13-vuotias ”Lisa” hävisi 30 tunniksi kotoaan Berliinistä tammikuun 11. päivä. Tyttö, jolla on Saksan ja Venäjän kansalaisuus, palasi kotiin seuraavana päivänä.

Palattuaan hän teki ilmoituksen paikallisella poliisiasemalla. Lisa kertoi kolmen tuntemattoman miehen pakottaneen hänet autoon. Hänet vietiin asuntoon, jossa hänet raiskattiin ja pahoinpideltiin. Miehet olivat ulkomaalaisen näköisiä, eivätkä he puhuneet saksaa.

Tytön äiti, Svetlana F. kertoi Der Spiegel -aikauslehdelle (siirryt toiseen palveluun) tytön huulten olleen veressä ja nenän ympäryksen mustelmilla.

Tyttö vietiin oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen. Sen mukaan häntä ei olisi raiskattu. Poliisin mukaan Lisa olikin viettänyt vuorokauden ystäviensä luona.

Venäjän media on antanut tapaukselle paljon huomiota keskittyen siihen, ettei Saksan poliisi tee mitään asian selvittämiseksi.

Netissä alkoi liikkua huhuja. Ulkomaalaisvastaisella nettisivustolla väitettiin pian, että ainakin viisi ulkomaalaista raiskasi Lisaa yli 30 tuntia, mutta poliisi vaikenee rikoksesta.

Berliinin rikospoliisi halusi kuulustella tyttöä uudestaan. Kuulustelussa Lisa perui puheensa raiskauksesta. Sen sijaan selvisi, että hän oli harrastanut seksiä entuudestaan tuntemiensa, turkkilaistaustaisten miesten kanssa. Miehiä poliisi epäilee lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Venäläinen media on antanut tapaukselle paljon huomiota keskittyen siihen, ettei Saksan poliisi tee mitään asian selvittämiseksi.

Venäjän tv:n ykköskanava kertoi maahanmuuttajien raiskaavan lapsia Saksassa. Jutun yhteydessä käytettiin myös nettivideota, jossa tummaihoinen mies kehuu raiskanneensa neitsyen. Video on liikkunut netissä jo vuodesta 2009, mutta sopi raporttiin, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän tv:n uutinen raiskauksista jaettiin Facebookin kautta kolmessa päivässä 1,3 miljoonaa kertaa.

Saksan äärioikeistolaiset ryhmät jakoivat uutisjutun saksankielisellä tekstityksellä. Juttuun sekoitettiin myös suomalaisia tv-kuvia. Saksalaisen Polizei-tekstin sijaan jossain kuvissa poliisimiesten selässä luki suomeksi Poliisi (siirryt toiseen palveluun).

Saksanvenäläiset järjestäytyivät.

He osoittivat mieltään tytön puolesta ja Saksan hallitusta vastaan sunnuntaina 24. tammikuuta. Yli 10 000 ihmistä ympäri Saksaa osoitti mieltään ja vaati huutaen liittokansleri Angela Merkelin eroa.

Venäjän tv:n uutinen raiskauksista jaettiin Facebookin kautta kolmessa päivässä 1,3 miljoonaa kertaa.

Saksan pakolaiskriisi antaa Moskovalle oivan tilaisuuden käyttää hyväkseen Saksan yhteiskuntaa jakavaa tilannetta, Der Spiegel kirjoittaa.

Myös luottamusta demokraattisia instituutioita ja vakiintuneita joukkotiedotusvälineitä kohtaan yritetään vähentää. Lehden mukaan moni Saksan maahanmuuttokriittisistä ryhmittymistä tai puolueista pitää yllä läheisiä suhteita Venäjään.

Läntisestä demokratiasta tuli houkutteleva 1990-luvulla, Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Sergei Lavrov Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Tämän vuoksi länttä pitää nyt mustamaalata. Maa, jossa Venäjän mielestä on liikaa ulkomaalaisia ja jonka omien kansalaisten turvallisuudesta ei välitetä, toimii propagandan välineenä. Saksan ääriryhmät toimivat siis hyödyllisinä idiootteina ja jatkavat lietsontaa yhteistyössä Venäjän kanssa.

Myös Lisan-tapauksessa Venäjä ottanut tehtäväkseen puolustaa venäläisiä ulkomailla, tällä kertaa Saksassa. 

Frank-Walter Steinmeier Kuva: Michael Sohn / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui viime viikon suuressa tiedotustilaisuudessa ”meidän Lisa-tytöstämme”. Ulkoministeri Lavrov toivoi, etteivät maahanmuutto-ongelmat johtaisi tosiasioiden peittämiseen sisäpoliittisista syistä. Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mukaan 13-vuotiaan Lisan tapausta ei sovi käyttää poliittisena propagandana (siirryt toiseen palveluun).

Hybridisodankäynnin yksi strategia näyttää olevan valheiden mahdollisimman runsas ja laaja levittäminen. Kun julkinen keskustelu on täysin saastunut, ei kukaan luota enää mihinkään. Ei edes totuuteen.

Yhteiskunnasta tulee siten heikompi, joten valheiden valjastaminen sodan käyttöön voi olla tehokasta.

.
.