yle.fi-etusivu

Bensowin lastenkotisäätiön tilintarkastus paljastaa: Tappioita, verorästejä, tilintarkastajien vaihdoksia ja epäselvyyksiä

Bensowin lastenkotisäätiön pitkään tekeillä ollut tilinpäätös toissa vuodelta on valmistunut. Sen teko otti aikansa, koska säätiö muun muassa kiisteli verorästeistään, ja tilintarkastajat vaihtuivat kesken työn. Säätiö on myös ollut poliisitutkinnan kohteena.

Kotimaa
Kauniaisissa sijaitseva Villa Bensow.
Bensowin lastenkotisäätiö Kauniaisissa on joutunut ongelmiin sekä verottajan että poliisin kanssa. Yle

Kauniaisissa toimivan Bensowin lastenkotisäätiön pitkään odotettu tilintarkastus toissa vuodelta on viimein valmistunut. Sen syntymistä hidastutti muun muassa tilintarkastajien vaihtuminen kesken työtehtävän sekä kiista verottajan ja säätiöiden toimintaa valvovan Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa. Lisäksi säätiö on ollut poliisitutkinnan kohteena.

Vuonna 2014 Bensowin säätiö tuotti tappiota tilintarkastuskertomuksen mukaan yli miljoona euroa. Summa selittyy epäonnistuneella päiväkotiremontilla ja verottajan määräämällä liki puolen miljoonan euron verorästillä.

Verorästi johtuu siitä, että verottaja ei pidä säätiötä enää yleishyödyllisenä ja vain yleishyödylliset säätiöt on vapautettu veronmaksusta. Bensowin säätiö menetti asemansa yleishyödyllisenä, koska sen hallitus myönsi jäsenilleen edullisia asuntoetuja.

Säätiö sulki Kauniaisissa toimineen lastenkotinsa vuonna 2012. Säätiön päiväkotiremontti puolestaan epäonnistui ja lopulta keskeytyi, kun Kauniaisten viranomaiset huomasivat, ettei töillä ole rakennuslupaa.

Bensowin säätiön hallituksen puheenjohtaja Johan Hjeltin mukaan säätiö päättää tässä tai ensi kuussa pitäisikö sen ryhtyä toimiin työnsä kesken jättäneitä tilintarkastajia kohtaan.

– Nyt mietimme myös vaadimmeko vahingonkorvausta päiväkotiremontin yrittäjältä. Lisäksi viemme yleishyödyllisyyden hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Meistä säätiö on yleishyödyllinen eikä sen pitäisi silloin maksaa veroja, selvittää Hjelt.

Svenska Ylen (siirryt toiseen palveluun)juttu aiheesta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa