1. yle.fi
  2. Uutiset

Vähäpuheiset Eino ja Toivo seikkailevat myös amerikansuomalaisessa sarjakuvassa

Hiljaiset ja jurot amerikansuomalaiset Eino ja Toivo esiintyvät muuallakin kuin vain amerikansuomalaisten vitseissä. Kolmannen polven amerikansuomalainen Craig Ylitalo on piirtänyt kaksikon seikkailuista sarjakuvia, joista julkaistiin albumi Kemin sarjakuvapäivillä 1990-luvun alussa.

kulttuuri
Aukeama amerikansuomalaisen Craig Ylitalon julkaisemasta albumista Einon ja Toivon seikkailut.
Yle / Antti Heikinmatti

Vähäpuheisuudestaan tunnetut suomalaiset ovat päätyneet muuallekin kuin Michiganin osavaltiossa asuvien ihmisten tarinoihin.

Amerikansuomalainen Craig Ylitalo piirsi ainakin 1990-luvulla yhden ruudun mittaisia sarjakuvia Einosta ja Toivosta, jotka asuivat jossain Yhdysvaltain suomalaisalueella.

Sarjakuvia on koottu teokseen "Einon ja Toivon Seikkailut - Toivon Hauki Pelasti Einon Päivän" jonka Kemin Sarjakuvakeskus julkaisi vuonna 1993. Kirjan tekijä Craig Ylitalo on kolmannen polven amerikansuomalainen.

Sarjakuvassa mieskaksikko muun muassa saunoo, tekee lumienkeleitä, kalastaa ja syö "käntiä". Vuorosanoilla teoksessa ei varsinaisesti mässäillä: 82 sivun aikana Eino ja Toivo puhuvat puolenkymmentä kertaa.

Einoa ja Toivoa julkaistiin lehdissä San Diegoa myöten

Maalaamista ja piirtämistä Minnesotan yliopistossa opiskelleen Ylitalon sarjakuvaa julkaistiin ainakin San Diego Readerissa, Minnesota City Pagesissa, Richmond Style Pagesissa ja Minneapoliksen yliopistolehti Stoutoniassa.

Craig Ylitalo on ainakin kertaalleen vieraillut Suomessa. Mies osallistui Kemin sarjakuvapäiville kun Kemin Sarjakuvakeskus julkaisi hänen Eino ja Toivo -albuminsa. Yksi teoksista päätyi uransa alkupuolella olleen toimittajan kirjahyllyyn varustettuna omistuskirjoituksella "to Kimmo from the ugly American, Craig Ylitalo".

Lue seuraavaksi