1. yle.fi
  2. Uutiset

Olutta kaupoista ympäri vuorokauden? Päihdetyön asiantuntija vastustaa ehdotusta

Suomalaisten alkoholinkulutus on ollut hienoisessa laskussa viime vuodet. Samaan aikaan ministeriössä valmistellaan alkoholilain uudistusta, joka saattaisi tuoda muutoksia myyntiaikoihin.

Kotimaan uutiset
Oluttölkkejä kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kauppojen aukiolo vapautui vuodenvaihteessa. Samalla alkoi keskustelu alkoholin vähittäismyynnin aikarajojen vapauttamisesta. Alkoholia saa tällä hetkellä ostaa kaupoista vain klo 9–21.

Ehkäisevän päihdetyön toiminnanjohtaja Kristiina Hannula pitäisi aikarajat nykyisellään.

– Jos myyntiajat kasvavat ja alkoholin saatavuus paranee, kasvaa myös kulutus. Tämä puolestaan lisää alkoholihaittojen määrää, Hannula perustelee.

Hannulan mukaan nykyiset rajat ovat myös kauppojen etu. Hän kertoo nähneensä usein tilanteita, joissa olutta yritetään viedä myymälästä väkisin. Ongelma on ollut nähtävillä etenkin iltaisin ja pienissä kaupoissa.

– Jos alkoholin myyntiaikaa lisätään klo 21 eteenpäin, niin ihan varmasti tulee lisää tällaisia turvallisuusriskejä. Kauppojen pitää varautua niihin ja se tuo lisää kustannuksia niin kaupoille kuin kuluttajillekin.

Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti alkoholilain uudistamisen lokakuussa. Hallitus käsittelee asiaa keväällä ja aikoo antaa eduskunnalle esityksen uudesta alkoholilaista jo ennen kesätaukoa. Jos suunniteltu aikataulu pitää, tulisivat uudistukset voimaan ensi vuoden alussa. Keskisuomalaisen kyselyssä valtaosa eduskuntaryhmien puheenjohtajista kannatti alkoholin myynnin aikarajojen vapauttamista tai lieventämistä.

Hannula muistuttaa, että alkoholin kokonaiskulutus on saatu nykyisillä säädöksillä laskuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2014 tilastossa kerrotaan, että suomalaiset juovat keskimäärin 11,2 litraa 100-prosenttista alkoholia vuodessa.

– En ymmärrä, miksi suomalaiset pitäisi saada nyt juomaan enemmän.

Lue seuraavaksi