1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen elinvoimaisimmat seudut ovat Helsinki-Vaasa-kasvukäytävällä ja Lounais-Suomessa

Seutukuntien elinvoimaindeksi selvitti Suomen elinvoimaisimpia alueita. Parhaiden joukkoon ylsivät muun muassa Helsinki, Tampere ja Turku sekä Vaasa, Hämeenlinna ja Rauma.

Suomen elinvoimaisin seutu on Helsingin seutu. Se menestyi elinvoimaindeksin kaikilla osa-alueilla erinomaisesti.

– Niin kuin metropolialueen pitääkin menestyä, aluetutkija ja valtiotieteen tohtori Timo Aro sanoo.

Helsingin jälkeen toiseksi elinvoimaisimpina erottuivat Porvoon, Maarianhaminan ja Vaasan seudut, joilla kullakin on omat vahvuutensa.

Heikoimmat seudut Itä-Lapissa ja Kainuussa

Elinvoimaisimmat seudut keskittyvät pääasiassa Helsinki-Vaasa-kasvukäytävän varrelle ja Lounais-Suomeen.

Seutukuntien elinvoimaindeksissä Suomen parhaaseen viidennekseen ylsivät Helsingin lisäksi Tampereen, Turun ja Oulun kaltaiset suuret kaupunkiseudut. Keskisuurista alueista menestyivät Vaasan, Hämeenlinnan, Kuopion ja Seinäjoen seudut. Maan elinvoimaisimpien alueiden joukkoon kuuluu indeksin mukaan myös Rauman kaupunkiseutu.

Heikoimmat seudut sijoittuivat Itä-Lapin, Kainuun ja muun maantieteellisesti laajan Väli-Suomen alueille. Elinvoimaltaan kahdessa heikoimmassa viidenneksessä oli lähinnä maakuntien reuna-alueiden maaseutuvaltaisia seutuja ja rakennemuutosalueista Varkauden seutu. Tornionlaakson seutu sijoittui kaikkien muuttujien osalta heikoimpaan viidennekseen.

Seutukuntien elinvoimaindeksissä analysoitiin 70 seudun elinvoimaa kymmenen muuttujan avulla. Muuttujat liittyivät aluetalouteen, työllisyyteen, vetovoimaan, osaamiseen, taloudelliseen kantokykyyn ja tulokertymään. Analyysin tilasi Suomen kasvukäytävä -verkosto.

Jutun toiseksi viimeistä kappaletta korjattu klo 9.57: maakuntien reuna-alueiden maaseutuvaltaiset seudut ja Varkauden seutu kuuluvat vertailun kahden heikoimman viidenneksen joukkoon.