1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Influenssa ja RS-virus poikkeuksellisen rajuna – useita potilaita sairaalassa

Etelä-Karjalan keskussairaalaan on tullut lähipäivinä paljon potilaita, joilla on todettu joko ärhäkkä A-influenssa tai RS-virus. Myös norovirus on vienyt iäkkäämpiä sairaalahoitoon.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Viime viikko oli jo paha influenssan osalta, kuten tämäkin viikko. Ensi viikko voi olla vieläkin pahempi

Pekka Suomalainen

A-influenssa ja RS-virus ovat aiheuttaneet pahoja oireita monelle potilaalle tänä vuonna Etelä-Karjalassa.

A-influenssa on vienyt lähipäivinä noin 15 potilasta sairaalahoitoon ja osa heistä on joutunut hengityskoneeseen.

– Viime viikko oli jo paha influenssan osalta, kuten tämäkin viikko. Ensi viikko voi olla vieläkin pahempi, sanoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Tänä vuonna influenssa eli H1N1-virus on iskenyt erityisesti keski-ikäisiin ja pikkulapsiin.

– Toistaiseksi vaikeat tapaukset ovat rajoittuneet niihin, joilla ei ole influenssarokotusta. Tästä voisi päätellä, että rokote on tehonnut nyt hyvin, sanoo.

RS-virus pahin vuosiin

Myös RS-virusaalto on Etelä-Karjalassa pahin nyt vuosiin. Yleensä suurin osa löydöksistä on pikkulapsilla, mutta tänä vuonna RS-virus on iskenyt myös ikäihmisiin.

Jostain syystä tämä virus käyttäytyy niin, että epidemia on aina pahempi joka neljäs vuosi

Pekka Suomalainen

– Jostain syystä tämä virus käyttäytyy niin, että epidemia on aina pahempi joka neljäs vuosi. Ja nyt tämä vuosi on vielä pahempi kuin silloin neljä vuotta sitten, sanoo Suomalainen.

Suomalaisen mukaan nyt moni on myös luullut sairastavansa influenssaa, kun kyseessä onkin ollut RS-virus.

– Jos on ottanut influenssarokotteen ja sairastuu hengitystieoireisiin, joihin liittyy yskää, kuumetta ja varsinkin vinkunaa, niin kyseessä voi olla RS-virus.

Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan RS-virusepidemia tulee jatkumaan kevääseen saakka. A-influenssaepidemia helpottaa todennäköisesti nopeammin, vaikka tauti onkin nyt raju.

Noroepidemia pidetty kurissa

Potilaita tulee Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen päivittäin nyt myös noroviruksen vuoksi, mutta kovin moni ei ole tarvinnut pidempää sairaalahoitoa. Muutamia vanhuksia on jouduttu nesteyttämään noroviruksen vuoksi.

– Noroviruksessa on se ongelma, että se leviää sairaalassa helposti. Nyt on aika hyvin saatu estettyä tuo sairaalan noroepidemia. Jos on perusterve ihminen, niin norovirus menee normaalisti ohi muutamassa päivässä, sanoo Suomalainen.