Sähkön siirtohintojen jättikorotukset halutaan kuriin – virasto esittää siirtohinnoille kattoa ja investoinneille siirtymäaikaa

Verkkoyhtiö Carunan ilmoittamat ennätyssuuret korotukset voidaan jatkossa välttää. Isoihin investointeihin voi saada tarvittaessa siirtymäaikaa. Isoille korotuksille puuhataan myös enimmäisrajaa.

talous
Sähkölinja
Yle

Energiavirasto esittää sähkön siirtohintojen kertakorotuksille enimmäismäärää. Virasto on antanut elinkeinoministeriölle selvityksen sen jälkeen kun verkkoyhtiö Carunan ennätyssuurista siirtohintojen korotuksista nousi kohu.

Viraston mukaan korotukset ovat mahdollisia lain puitteissa. Isoille siirtohintojen korotuksille voidaan kuitenkin säätää katto, jonka yli ei yhdellä kertaa voi mennä. Virasto esittää myös lieviä muutoksia yhtiöille myönnettäviin siirtymäaikoihin, jos ne joutuvat tekemään isoja verkkoinvestointeja.

– Emme ota kantaa kohtuullisen korotuksen tasoon, tuomme vain yleisellä tasolla esille mahdollisuuden enimmäisrajan säätämiseen. Esityksellä voidaan jatkossa välttää yksittäiset suuret siirtohintojen korotukset,ylijohtaja Simo Nurmi energiavirastosta kertoo.

Korotuksen tason lisäksi korotukset eivät saa viraston mukaan toistua liian usein.

Jo nykyisen lain mukaan sähköyhtiöt voivat hakea isojen investointien takia siirtymäaikaa investoinneille. Enimmillään kahdeksan vuoden siirtymäajan voi saada, jos yhtiö rakentaa muita enemmän verkkoa maan sisään. Lisäksi yhtiön pitäisi käytännössä purkaa esimerkiksi vielä käyttökelpoisia johtoja ja asentaa näiden tilalle uudet johdot ennen aikojaan.

Energiaviraston esityksellä yhtiöt, joilla on edessä paljon investointeja voisivat saada jatkossa lieviä helpotuksia ehtoihin. Verkkoyhtiöt eivät ole hakeneet virastolta vielä yhtään siirtymäaikaa.

Maksut nykyistä tiukemmin investointeihin

Virasto haluaa jatkossa pykälillä säätää siitä, kuinka paljon yhtiöt tulouttavat omistajille yhtiön kassasta. Edellytykset puuttua osinkojen ja esimerkiksi konserniavustusten maksamiseen pitää viraston mukaan selvittää.

Virastolla on mahdollisuus nykyään valvoa sitä, miten yhtiöt investoivat riittävästi sähköverkon korjauksiin ja laajennuksiin.

– Haluamme varmistaa, että investointeihin varattuja rahoja ei kohdistu mihinkään muuhun kuin investointeihin. Esitys tukee nykyistä lainsäädäntöä, jatkaa ylijohtaja Nurmi.

Virasto voisi jatkossa paremmin arvioida minne kuluttajilta maksuina kerättävät rahat käytetään.

Virasto muistuttaa, että siirtohintojen korotustarpeet ovat olleet koko ajan tiedossa, kun verkkoyhtiöiltä on viime vuosina vaadittu toimintavarmempaa verkkoa.

Tarkennettu 3.2. klo 16.57 jutun ingressissä ollutta aikaisempaa 'jatkossa' sanalla koskemaan tulevia jättikorotuksia.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus