Lastenpsykiatrin neuvo vanhemmille: Opettele käytöstavat ja opeta ne lapsellesi

Vanhemmat ovat huolissaan siitä, osaavatko he kasvattaa, kannustaa ja suojella lapsiaan riittävästi. Lastenpsykiatri rauhoittelee muistuttamalla siitä, että kasvatuksessa pelataan elämän perusarvoilla. Käytöstavat ja kohteliaisuus tekevät jo paljon.

Kotimaa
Isä laskee pulkkamäessä lapsensa kanssa.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vanhemmat ovat usein huolissaan siitä, osaavatko tukea, kannustaa ja rohkaista lasta. Nykypäivän elämän hektisyys ja haasteet tuntuvat itsestäkin välillä ylitsepääsemättömiltä. Miten voi antaa lapselle sellaiset eväät, että hän pärjäisi?

Asia ei ehkä sittenkään ole niin vaikea kuin saattaa tuntua. Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri ja tietokirjailija Raisa Cacciatore muistuttaa siitä, että vaikka maailma muuttuu, on asioita, jotka pysyvät ennallaan sukupolvesta toiseen.

– Pieni lapsi pohtii, miten ihmisenä ollaan sekä miten saa kavereita. Näihin pätevät samat säännöt kuin 50 vuotta sitten. Pelataan elämän ikuisilla arvoilla, jotka ovat tärkeitä sukupolvesta riippumatta.

Vanhempien esimerkki opettaa lasta

Lastenpsykiatrin mukaan vanhempien kannattaisi ennen somesääntöjä ja nettietikettiä miettiä omaa käytöstään, esimerkiksi sitä, miten kohtelee muita perheenjäseniä. Tällä on Cacciatoren mukaan suuri vaikutus lapsen arvojen kehittymiseen.

– Arvothan välittyvät vahvasti olemisen kautta. Miten yhdessä ollaan ja miten perheessä puhutaan – miten aikuiset puhuvat toisilleen ja miten muista ihmisistä puhutaan.

Arvothan välittyvät vahvasti olemisen kautta.

Raisa Cacciatore

– Lapset imevät kotoa tällaisen kunnioituksen kulttuurin ja lapset tunnistavat, jos joku toinen lapsi toimii samojen pelisääntöjen mukaan.

Cacciatore muistuttaa, että tällaiset asiat eivät vaadi ihmeitä vaan normaalia elämää.

– Olemalla ystävällisiä, puhumalla kauniisti edessä ja takana sekä kuuntelemalla toista ja kohtelemalla häntä hyvin pääsee jo pitkällle. Vanhemmat antavat lapselle mallin, miten ihminen on ihminen toiselle ihmiselle.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore
Raisa Cacciatore luennoi vanhemmuudesta Heinolassa. Yle / Marjut Mäntymaa

Vanhemmuus ei ole hukassa

Vanhemmat vertaavat itseään usein omiin vanhempiinsa ja miettivät sitä, kuinka nykyään kaikki muuttuu niin nopeasti. Miten tässä ehtisi olla oman lapsen tukena, kun itsekin tuntuu siltä, että putoaa koko ajan kehityksen kelkasta?

– Elämme sikäli hyvää aikaa, että tänä päivänä vanhemmille on tarjolla enemmän tietoa kuin koskaan siitä, miten lasta tuetaan eri kehitysvaiheissa ja millaisia tietoja, taitoja ja malleja lapset tarvitsevat, rauhoittelee Cacciatore.

Vanhemmille on tarjolla enemmän tietoa kuin koskaan.

Raisa Cacciatore

– Vanhemmat tulevat sankoin joukoin esimerkiksi vanhempainiltoihin ja haluavat tietää, miten olla paras mahdollinen vanhempi. On hienoa kehitystä, millaisia vastuullisia vanhempia meillä on.

Hyvään vanhemmuuteen ei tarvita mitään ihmekikkailuja.

– Katse silmiin, kysytään mitä todella kuuluu, tutustutaan lapseen ja tarjotaan aikaa tekemisen ohella sekä kuunnellaan. Tosi hyviä ja varsin riittäviä ohjeita.

Kaikkien aikojen parhaat isät?

Vanhempien roolien muutos näkyy Cacciatoren mukaan erittäin hyvin isissä tapahtuneessa kehityksessä. Vielä muutama sukupolvi sitten isää saattoi joutua teitittelemään, eikä isä ollut useinkaan läheinen lapsille.

Isät osallistuvat vanhemmuuteen paljon enemmän kuin sukupolvi sitten.

Raisa Cacciatore

– Isät osallistuvat vanhemmuuteen paljon enemmän kuin sukupolvi sitten ja verrattaessa aiempiin sukupolviin jopa satoja prosentteja enemmän. Lapsellekin sillä on suuri arvo, että aikuinen mies on sitä mieltä, että lapsuus ja keskeneräisyys ovat niin tärkeitä asioita, että mies on läsnä.

Isähän ei ole vain isä, vaan paljon enemmän.

– Isä tai läheinen mies antaa lapselle mallin. Tällaisia miehet ovat ja tällaisia isät ovat. Tällä tavalla miesten kanssa eletään ja ollaan luontevasti, mikä on tärkeää sekä tytöille että pojille.